Solo naar vijfde nationale titel!

Solo naar vijfde nationale titel!

Zdenek heeft zijn favorietenrol op het Tsjechisch kampioenschap waargemaakt. Onze kampioen reed van start tot finish aan de leiding en had aan de streep zelfs genoeg voorsprong om zijn vreugde met het publiek te delen.

Er was mede door de afwezigheid van Radomir Simunek maar één favoriet op het kampioenschap. "Maar vergeet Martin Zlamalik niet", wees Zdenek ons. De renner van Sunweb werd afgelopen weekend nog zesde in Baal, en moest Styby het vuur aan de schenen leggen.

De temperatuur in en rond Hlinsko was de afgelopen dagen ietwat gestegen. Het parcours, dat vooral op en neer ging, was daardoor – gelukkig maar - geen ijspiste, maar wel eentje met veel modder. "Ik zie het zitten, laat de wedstrijd maar beginnen", klonk het een kwartier voor de start bij onze man.

Het startschot werd gegeven om 13.45u en het was Karel Hnik, een ploegmaat van Zdenek, die als eerste het veld indook. Lang hield de jonge belofterenner niet stand, want wanneer de topfavoriet overnam, was het groot alarm. Martin Zlamalik beet op de tanden, maar raakte niet tot op het wiel.

Niet Zlamalik, maar wel Jaroslav Kulhavy bleek aanvankelijk de grootste concurrent. De mountainbiker, die vorig jaar knap tweede werd op het WK, zette Styby lang onder druk, bleef hangen tot op tien seconden, maar bezweek wel na een goed halfuur.

Zdenek maalde de rondjes af en mocht na iets meer dan een uur zijn vijfde titel vieren. Zlamalik sprong nog over Kulhavy naar plaats twee, maar strandde wel op 53 seconden. Petr Dlask, vorig jaar nog derde, viel net naast het podium voor David Kasek en Vladimir Kyzivat.

"Hier ben ik enorm fier over", zei Zdenek na afloop. "Ik weet niet hoeveel Tsjechen er zijn in geslaagd om vijf keer kampioen te worden, maar ik sta toch mooi in die tabellen. De zeven stuks van Radomir Simunek senior blijven een doel, maar laat me nu nog maar even genieten van deze titel."

Styby dankte ook zijn fans. "Ik weet dat het niet simpel is Hlinsko te bereiken. Het ligt 50 kilometer van de autostrade en om hier te geraken moet je over bizar gekke wegen. Mijn fans uit Stribro hebben de trip gemaakt en daar ben ik ze enorm dankbaar voor."

En over de wedstrijd zelf? "Die was best lastig. Hier en daar lag er nog wat ijs tussen de modder. In het begin was Kulhavy nooit ver weg, maar daarna had ik de wedstrijd wel onder controle. Of dit het belangrijkste is na het WK? Dat denk ik niet, maar ik heb nu toch maar mooi die trui."

"Het geeft me een heel gerust en prettig gevoel dat ik volgend seizoen sowieso in een andere kleuren mag rijden", geeft Styby ook toe. "Maar het seizoen is nog niet gedaan. Ik ben nu al onderweg naar Vienna en vertrek morgen naar Mallorca voor een laatste stage."
By on 08/01/2011