Styby pakt derde plaats in Heusden-Zolder

Styby pakt derde plaats in Heusden-Zolder

Lars van der Haar heeft de wereldbekermanche van Heusden-Zolder gewonnen. Styby, pas aan zijn tweede veldrit toe, reed een sterke wedstrijd en werd knap derde. “Maar er zat misschien wel meer in, want in de laatste ronde maak ik een fout aan de trappen.”

Zdenek vertrok deze voormiddag nog met de fiets van het hotel naar het parcours. “Maar onderweg, naast het water, ben ik even fout gereden. Toen ik hier arriveerde, stond er al 40 kilometer op mijn teller. Maar ik start hier zonder stress, want het is puur voor het plezier dat ik hier meedoe.”

Onze favoriet moest op de derde rij starten, maar nestelde zich al na tweehonderd meter vooraan. Belangrijk, want ondanks de regen van de voorbije dagen lag het parcours er droog en snel bij. Niels Albert, die pech kende en als laatste het veld in dook, kwam daarom nooit in het stuk voor.

Styby daarentegen liet zich opmerken met verschillende demarrages. Een echte kloof slaan lukte echter niet. Landgenoot Martin Bina, Rob Peeters, Lars Van der Haar, Klaas Vantornout en Philipp Walsleben waren nooit ver weg en vormden samen met onze Tsjech de kopgroep.

In de slotfase kwam een groep met onder andere Sven Nys weer terug, maar meespelen voor de zege deden zij niet. Zdenek versnelde bij het opdraaien van de weg een zoveelste keer en zorgde daarmee voor een definitieve breuk. Van der Haar nam over en trok op zijn beurt geweldig door.

“Ik zat toen in tweede positie. Ik dacht: perfect. Maar bij het opspringen na de trappen ging het mis. Ik raakte niet snel genoeg in mijn pedaal en zag Van der Haar dertig meter wegrijden. Ook Bina passeerde nog. We waren zo dicht bij de aankomst en ik kon mijn fout helaas niet meer rechtzetten.”

En dus werd Styby derde. “Misschien zat er wel meer in. Ik dacht echt dat ik kon winnen tot ik die fout maakte. Maar ik ben tevreden. Ik had niet gedacht dat ik hier mee zou doen voor de overwinning, want het was gisteren een lange dag. Ik zat 700 kilometer in de auto.”

“Morgen volgt de cross in Loenhout, waarna ook Bredene en Diegem op het programma staan. Ik weet de komende dagen dus wat te doen. Hopelijk doen wij Tsjechen daar ook goed mee, want vandaag was er niet alleen Bina en ik, maar ook Adam Toupalik, die bij de junioren won. Goed voor ons land!”
By on 26/12/2013