WERELDKAMPIOEN!

WERELDKAMPIOEN!

Zdenek is opnieuw wereldkampioen veldrijden! In het Nederlandse Hoogerheide was onze man net iets sterker dan uittredend kampioen Sven Nys, die in de laatste ronde de duimen moest leggen. “Ik ben heel gelukkig. Dit had ik niet verwacht”, reageerde hij na afloop.

“Weet je, eigenlijk wist ik vorige week nog niet zeker of ik zou starten. Ik las berichten over de zwaarte van het parcours en dus twijfelde ik. Donderdag ben ik komen verkennen en dan sloeg de twijfel gelukkig om. Ik wist dat ik hier iets kon doen en mikte op het podium.”

Maar dan moest hij wel uitstekend starten. “Ik stond op de vierde of vijfde rij, ik weet het niet precies. Mijn start verliep niet helemaal goed, al slaagde ik er na een halve ronde toch in om snel vooraan post te vatten. Het kostte me veel krachten, maar het was wel belangrijk.”

Na de eerste ronde plaatste Styby een eerste versnelling. “Ik keek om en zag dat we met vier waren. En iets later waren alleen Sven Nys en Lars van der Haar er nog. Ik moest op niemand wachten, wilde er een harde wedstrijd van maken en voelde dat het podium er in zat. En dus gaf ik vol gas.”

Met resultaat: uiteindelijk bleef enkel Nys over. De twee gingen samen de laatste ronde in. “Ik wist waar ik op kop wilde zitten. In het bos maakte ik elke keer een fout. Als ik daar zou moeten lopen, dan zou Sven dat ook moeten doen. Maar ik ging er perfect door, terwijl Sven wel van de fiets moest.”

Onze Tsjech nam zes seconden voorsprong en gaf die niet meer uit handen. “Ik kan het niet geloven. Ik kwam naar hier voor een plaats op het podium en ik pak de trui. Mijn derde al. Ik ben enorm blij en trots. Wat ik nu ga doen? Nog even genieten. En dinsdag de Ronde van Vlaanderen verkennen.”

Uitslag

1. Zdenek Stybar (Cze) 01:05:29
2. Sven Nys (Bel) + 12
3. Kevin Pauwels (Bel) + 40
4. Klaas Vantornout (Bel) + 59
5. Tom Meeusen (Bel) + 1:07
6. Lars van der Haar (Ned) + 1:22
7. Rob Peeters (Bel) + 1:43
8. Francis Mourey (Fra)+ 1:53
9. Radomir Simunek (Cze) + 2:04
10. Wietse Bosmans (Bel) + 2:11

Foto (C) Michal Cerveny - www.michalcerveny.com
By on 02/02/2014