Styby pakt vierde nationale titel

Styby pakt vierde nationale titel

Het is gelukt. Zdenek is zaterdag in Tabor voor de vierde keer in zijn carričre nationaal kampioen geworden bij de profs. Styby besliste de wedstrijd al in de eerste ronde en reed solo naar zijn achtste zege van het seizoen.

De weergoden waren de renners ook in Tsjechië niet gunstig gezind. Bij een temperatuur van min vijf mochten de renners zeven rondjes over het parcours van het wereldkampioenschap betwisten, met aan het einde een nationale titel als prijs.

Styby twijfelde niet en zag de wedstrijd helemaal zitten. "Omdat het een enorm voordeel is om voor het WK hier al een wedstrijd te hebben gereden", klonk het vrijdag. Een dag later stond onze favoriet voor het eerst in het geel aan het vertrek.

De start van Zdenek was niet al te best, maar na de eerste ronde reed hij wel aan de leiding. Alleen Martin Bina reed even in het zog van onze kampioen. Lang duurde dat niet, want net voor de eerste passage aan de finish trok Styby voor het eerst door.

Al snel bleek er geen maat op Zdenek, die op het gladde maar mooie parcours naar zijn vierde titel reed. In de achtergrond, op ruim vijftig seconden, vocht ploegmaat Petr Dlask voor het zilver, met in zijn wiel Bina en Martin Zlamalik.

In de laatste ronde mocht Zdenek de gashendel wat minderen en genieten van de overwinning. Dlask, uiteindelijk tweede op een veertigtal seconden, was eveneens zeer gelukkig. Bina versloeg Zlamalik in een sprint voor de derde plek.

"Het zag er misschien makkelijk uit, maar dat was het niet. Mijn tactiek was om zo snel mogelijk wat voorsprong te nemen en dat is goed gelukt. Het was een goede test op het WK eind deze maand."

De tegenstand kwam er nauwelijks aan te pas. "Wat moet ik daar op zeggen? Ik ben al heel het seizoen heel goed en leer enorm veel van Sven Nys en Niels Albert. Dat heb ik vandaag goed laten zien."

"Ik ben heel gelukkig dat die trui weer een jaar van mij is", besluit onze kampioen. "Maar het liefst ruil ik hem over drie weken voor die andere, de regenboogtrui. Daar gaan we aan werken in Mallorca deze week."
By on 09/01/2010