18e in de Ronde van Vlaanderen

18e in de Ronde van Vlaanderen

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser was de snelste in een vlucht van vier. Omega Pharma-Quick Step had Stijn Vandenbergh mee vooraan, die als vierde eindigde. Styby werd 18e.

“Wat kan ik zeggen? Ik ben vooral opgelucht dat ik recht ben gebleven vandaag. Ik denk dat ongeveer de helft van het peloton vandaag gevallen is. Jammer dat we met de ploeg niet hebben gewonnen. We zijn met drie renners in de top tien kunnen eindigen, maar alleen de eerste plaats telt.”

In de finale kwam een groep met daarin alle favorieten tot stand. Greg Van Avermaet van BMC plaatste op 30 kilometer van het einde een demarrage. “Op dat moment zaten we nog met vier in de kopgroep: Tom Boonen, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh en mezelf. En Stijn sprong mee.”

“Op dat moment viel de koers een beetje stil. Iedereen was een beetje moe denk ik. Van Avermaet en Vandenbergh namen een minuut voorsprong aan de voet van de Oude Kwaremont en ondertussen was onze groep al veel groter geworden.”

Cancellara ging op de Oude Kwaremont in de achtervolging en nam daarbij Sep Vanmarcke mee. “Ik zat toen een plaats of vier achter Cancellara, maar kon niet volgen. Niemand van ons, eigenlijk. Daarna gingen Boonen en Terpstra nog tevergeefs in de achtervolging.”

“Ik weet niet of we een tactische fout hebben gemaakt. Vandenbergh is een goed renner, maar geen sprinter. Maar hij was er wel op het moment dat Van Avermaet in de aanval ging. Met Terpstra of mezelf in de kopgroep had de koers anders kunnen verlopen, maar dat zullen we nooit weten.”

De komende twee dagen zal Zdenek wat recupereren. “Zo’n koers is niet alleen fysiek een zware inspanning, maar ook mentaal. De komende dagen doe ik het dus rustig aan en vanaf woensdag start ik mijn voorbereiding richting Parijs-Roubaix. Hopelijk loopt het daar beter.”
By on 06/04/2014