Overwinning voor Zdenek in de Strade Bianche!!

Overwinning voor Zdenek in de Strade Bianche!!

Zdenek heeft in Italië de opkomende klassieker de Strade Bianche op zijn naam geschreven. Onze favoriet was op de slotklim naar Siena sterker dan zijn medevluchters Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde. Het is voor Styby zijn eerste overwinning van het seizoen.

“Ongelofelijk”, klonk het na de finish. “Hier winnen, op de Piazza del Campo, zo’n mooie plaats, is een droom. Een explosie van geluk wanneer je hier je armen in de lucht kan gooien terwijl je weet dat ze achter jou niet meer terug zullen komen.”

De Strade Bianche was vandaag nog maar aan haar negende editie toe, maar is in die korte periode uitgegroeid tot een klassieker. Onder andere Fabian Cancellara, Philippe Gilbert en vorig jaar Michal Kwiatkowski mochten na de reeks grindstroken al zegevieren. En nu ook Styby.

“Ik hou van dit parcours. Het is technisch, gaat voortdurend op en af en dan heb je nog die grindstroken. Ik hoopte dat ik hier een rol kon spelen. De ploegleiding gaf me dan ook heel veel vertrouwen door mij vanmorgen als absolute kopman aan te duiden.”

En die rol maakte de Tsjechische kampioen ook waar. Op 50 kilometer van de aankomst trok hij samen met Peter Sagan en Alejandro Valverde in de aanval. “Maar dat was eigenlijk te vroeg. We besloten te wachten op een achtervolgende groep, met daarin ook grote namen.”

“We gingen de finale in met een groep van acht of negen. Maar na een van de laatste stroken bleven we nog met drie over: Van Avermaet, Valverde en ik. Ik was bang van Valverde, maar ook van Van Avermaet, want die nam in de laatste vijf kilometer niet meer over.”

De Belg van BMC plaatste vervolgens als eerste een aanval op de steile slotklim. “Ik had zijn demarrage verwacht, maar niet aan de voet van de klim. Ik kon de kloof dichten en op de top nam ik de kop over en stond die niet meer af.”

“Deze overwinning is heel belangrijk voor mij. Het komt na een periode waarin ik veel pech kende: mijn val in de Eneco Tour en in de veldrit van Ardooie. Het was een lange weg terug en daarom is deze overwinning zo speciaal. Ik draag ze op aan mijn vrouw Ine en mijn familie.”

De volgende wedstrijd van Zdenek is Tirreno-Adriatico. En meteen daarna volgt al Milaan-Sanremo. “Mijn conditie is nog steeds in stijgende lijn, wat ook moet met het ook op de grote klassiekers. Maar laat mij nu nog maar even genieten van vandaag.”

VIDEO


By on 07/03/2015