14e op het WK in Bergen

14e op het WK in Bergen

Styby is afgelopen zondag veertiende geworden op het wereldkampioenschap op de weg in Bergen, Noorwegen. De titel ging voor het derde jaar op rij naar Peter Sagan. De Slovaak was de snelste van een groep van 25.

“Misschien dachten heel veel mensen tijdens de wedstrijd: waarom rijden de Tsjechen samen met de Belgen zo vroeg op de kop van het peloton. De uitleg is eigenlijk heel makkelijk. Ik heb heel veel werk verricht voor deze wedstrijd en dus wilden we graag een beetje de controle hebben. Vooraan rijden, gefocust en vertrouwen uitstralen. Ik wilde ook graag het maximum uit elke renner halen.”

“Josef Cerny deed fantastisch werk op kop van het peloton, samen met Julien Vermote, die sinds de Tour de France niets anders heeft gedaan dan op kop rijden. Black, zoals we Cerny ook noemen, deed het samen met Vermote heel goed tot het moment dat de Nederlanders gingen versnellen net voor de finale. Black rijdt voornamelijk wedstrijden in Tsjechië en ik ken hem vanop het kampioenschap van afgelopen zomer, waar ik met hem lang in de aanval ben geweest. Ik wist dat hij het dus zeker tot kilometer 180 zou volhouden, en dat heeft hij ook gedaan. Hij was heel sterk.”

“Jan Barta en Petr Vakoc hadden niet hun beste dag en dus konden we niet echt op hun rekenen. Dat maakte het voor ons natuurlijk iets moeilijker. Zij zouden reageren op demarrages en de kopmannen vooraan houden in het peloton tot diep in de finale. Roman Kreuziger was dan weer geweldig en deed heel hard zijn best. Jammer dat hij in de laatste ronde aan de voet van de klim verwikkeld raakte in de valpartij, anders had hij het nog heel goed kunnen doen.”

“Jiri Polnicky trainde heel hard samen met ons op Mallorca, dus wist ik dat hij tot de finale bij ons zou blijven en dat gebeurde ook. Hij was heel goed en verdiend ook een dikke merci. Dat was dus onze zeskoppige selectie. Natuurlijk zullen verschillende mensen vragen stellen bij onze tactiek en zich afvragen waarom we ons niet meer hebben weggestoken in het peloton, maar dat deden we niet omdat we simpelweg heel gemotiveerd waren. We gingen er gewoon voor.”

“In de wedstrijd had ik een slecht moment tussen kilometer 160 en 200. De laatste 40 van de in totaal 270 kilometer ging het weer beter. In de sprint kroop ik in het wiel van Sagan, maar ik had helaas niet dezelfde benen als hij. De sprint liep ook in dalende lijn, wat ook weer niet in mijn voordeel is. Als het in de andere richting was geweest, was dat voor mij een pak beter geweest. Maar dat is natuurlijk een grote ALS…”

“Ik heb nergens spijt van. We hebben allemaal ons best gedaan, maar hadden in de sprint gewoon niet de juiste benen. We zijn ontgoocheld, maar dat is ook sport. Eigenlijk zou ik meer ontgoocheld zijn geweest mocht ik vanmorgen zijn opgestaan en mij opnieuw 20 jaar hebben gevoeld, in plaats van de 100 jaar die ik precies was. En dat lag zeker niet aan die paar biertjes die we gisteravond hebben gedronken :-)”

“Ik wil graag nog iedereen van de Tsjechische staf bedanken. Het is een low budget actie telkens als we naar het WK gaan en het personeel doet telkens ontzettend veel overuren en zijn vaak meer moe dan de renners zelf. Maar dat heeft natuurlijk ook iets, want zo is het altijd geweest van bij de junioren. Het is ook een beetje terug naar de realiteit, want nu zien we pas weer hoe goed en professioneel we het hebben bij onze eigen ploeg. Dus dank aan de Tsjechische nationale ploeg! Het was een geweldige week met heel veel plezier.”
By Zdeněk Štybar on 24/09/2017