Styby zet ook Plzen naar zijn hand

Styby zet ook Plzen naar zijn hand

Er staat voorlopig geen maat op onze wereldkampioen. Zdenek toonde zich vandaag voor de zevende keer dit het seizoen de beste en eiste de bloemen op in het Tsjechische Plzen, waar de tweede manche van de wereldbeker werd verreden. Styby blijft uiteraard aan de leiding.

Een week na Aigle trok de veldritwereld al naar Tsjechië, waar Zdenek op een steenworp van zijn thuis in Stribro zijn eerste plaats in het klassement van de wereldbeker mocht verdedigen. De omloop was wederom droog, maar een pak wind zorgde ervoor dat het toch weer een zware wedstrijd werd.

Niet Styby, maar wel Niels Albert nam de eerste ronde voor zijn rekening. De winnaar van vorig seizoen nam samen met onze kampioen vrijwel meteen een meter of tien op de rest. Alleen een hele sterke Kevin Pauwels, ploegmaat van Zdenek bij Telenet-Fidea, zou in de tweede ronde de sprong nog maken.

Het drietal reed ronde na ronde verder weg van de tegenstand, waar Sven Nys, in betere doen dan vorig weekend, samen met ondermeer Francis Mourey, Klaas Vantornout en Bart Aernouts vocht voor een top vijf plaats. Maar pas in de slotfase werden de prijzen verdeeld, na een versnelling van de favoriet zelf.

Zdenek ging bij het opdraaien aan de oplopende finish op de trappers lopen en zette Pauwels onder druk. Albert boog het hoofd, moest de rol lossen maar zou wel zijn derde plaats veilig stellen. Samen met Pauwels ging onze man de laatste ronde tegemoet, waar net voor de bel weerklonk een nieuwe demarrage volgde.

Onze favoriet rukte zich los van Pauwels en ging op zoek naar zijn zevende zege van het seizoen. Pauwels stond helemaal geparkeerd, maar had daar wel een geldig excuus voor. "Ik stond volledig plat", gaf de man uit Kalmthout mee. "Maar ik neem Zdenek niets kwalijk: ik zou net hetzelfde hebben gedaan."

Styby wachtte inderdaad niet en gaf het publiek waar het was voor gekomen: een Tsjechische overwinning. "De atmosfeer was super", genoot Zdenek. "Ik heb onderweg mijn zus en Amalka gezien. Zo’n momenten zijn zeldzaam en zal ik niet snel vergeten. De leukste cross van het seizoen tot dusver. Ik wil graag alle mensen bedanken, het was helemaal af."

"Het was toch wel een lastige wedstrijd", gaat hij verder. "Halfweg kende ik een moeilijk moment. De benen voelden niet heel goed, maar ik kwam er wel weer door. Kevin was vandaag heel sterk. Ik zag dat hij lek stond net voor de laatste ronde, maar daar kon en mocht ik gewoon niet op wachten."

Een zevende zege was het gevolg. "Ik scoor nu wel 100%, maar daar ben ik niet mee bezig. Natuurlijk was het jammer geweest om te verliezen voor eigen volk, maar als het straks zo ver is zal ik er niet wakker van liggen. Iedereen weet dat dat moment zal komen. Maar laten we nu eerst genieten van deze overwinning."

Komende donderdag staat de volgende wedstrijd op het programma in Tabor. "Een leuk initiatief. Ik hoop dat we de cross op die manier weer wat internationaal kunnen maken, al ligt Tabor wel op een mindere datum. Maar ik kijk er wel naar uit. Niels Albert komt ook aan de start, dus het zal wel spannen."
By on 24/10/2010