Geen nieuwe zege in Tabor

Geen nieuwe zege in Tabor

De eerste editie van de Memorial Radomir Simunek is geen prooi geworden voor onze wereldkampioen. Styby eindigde na een korte nacht als vierde. De zege ging naar Radomir Simunek junior, de zoon van. "En daar ben ik heel blij mee", zegt Zdenek. "Radomir verdiende het om hier te winnen."

Met onder andere een interview voor het weekblad HUMO, een uitzending voor De Laatste Show op één en – oja – ook nog een trainingsritje, was het voor Zdenek gisteren een bijzonder drukke dag. "En dan moest ik nog naar Zaventem. Ik lag er in om half één, en moest er al uit om vijf uur."

Deze ochtend vloog Styby vervolgens naar Tsjechië, waar de thermometer de nul aanwees. Maar: geen sneeuwomstandigheden zoals begin januari, en zo verliep de aanpassing nog vrij goed. "Al ben ik wel moe", klonk het een klein uur voor de start. "Misschien heb ik niet genoeg geslapen?"

Desondanks moest er toch worden gefietst. Net voor het vertrek werd er een eerbetoon gehouden aan Radomir Simunek senior, die onlangs overleed na een aanslepende ziekte. "Het was heel emotioneel", pikt Zdenek in. "Radomir junior was bijzonder onder de indruk van de huldiging voor zijn vader en de gedachten aan hem gaf ‘m vleugels."

Simunek ging er al in de eerste ronde vandoor. De landgenoot van Styby wachtte de tegenstand niet af. "Nochtans zou mijn vader niet blij geweest zijn met deze tactiek", gaf de renner van BKCP mee. "Maar ik was enorm gemotiveerd en dus ging ik."

Enkel Christoph Pfingsten kon ‘Simunka’ volgen. In de achtergrond vormde zich een kopgroep van twaalf, met naast onze kampioen ook Niels Albert en Steve Chainel. "Maar niemand wou rijden", klinkt het. "En dus was het vechten om de derde plaats."

"Ook voor mij was het een heel bijzondere race", gaat Zdenek verder. "Het was pas voor het eerst dat ik terug op het parcours van het WK reed. Toch waren ook mijn gedachten vooral bij Simunek senior. Niet het WK, niet de acht op acht, maar wel Radomir was vandaag belangrijk."

Radomir junior wist zich in de slotronde los te maken van Pfingsten en stelde zijn verdiende zege veilig. Chainel ging in een sprint voor plaats drie onze Styby vooraf, die Albert naar de vijfde plaats verwees. "Heel blij dat ik hier was", besluit Zdenek. "Nu volgt er nog een familiemoment in het hotel en vanavond vertrek ik weer naar België. En morgen? Dan slaap ik uit."
By on 28/10/2010