Superprestige Zonhoven is voor... Styby

Superprestige Zonhoven is voor... Styby

Lang heeft Zdenek niet op een achtste overwinning moeten wachten. Onze wereldkampioen behaalde nummer acht in Zonhoven, waar de tweede manche van de Superprestige werd verreden. Styby blijft aan de leiding met het maximum van de punten.

Na enkele weken afwezigheid – met de wereldbekers van Aigle en Plzen - trok de veldritwereld opnieuw naar België. In het Limburgse zand van Zonhoven stond namelijk de tweede manche van de Superprestige op het programma.

Zdenek dook als eerste het veld in en probeerde het peloton meteen uit elkaar te rukken. "Ik moest wel doorzetten, want wanneer er een kloof ontstond en we één seconden zouden aarzelen, was alles tevergeefs", klinkt het. En dus trok Styby als een gek door en over het zand.

Sven Nys beet zich vast in het wiel en ook Bart Aernouts, Niels Albert, Kevin Pauwels en Bart Wellens sloten hun wagonnetje aan. De rest van het veld – met onder andere een zieke Klaas Vantornout, kwam er niet meer aan te pas. De West-Vlaming gaf er na twee ronden zelfs de brui aan.

De tempowisselingen volgden zich vooraan in een sneltempo op en een eerste prik van Nys volgde na een lekke band van Styby. "Twee lekke banden", verbetert hij ons. "Ik stond zowel voor- als achteraan lek. Gelukkig was de post niet heel ver en kon ik snel weer mijn plaats innemen."

En maar goed ook. Nys bleef op de trappers lopen en zette Pauwels en Styby even op twintig meter. Ook Aernouts, Albert en Wellens hingen aan de rekker, maar zouden nooit uit het vizier verdwijnen. Halfkoers kwam alles zelfs weer samen, en was het wachten op de volgende demarrage.

Die liet echter niet lang op zich wachten, want op het moment dat Nys zich even liet uitzakken, volgde een prik van Zdenek. "Dat heeft hij goed gezien", zei Nys na afloop. "En goed geleerd. Want zo heb ik het ook al enkele keren gedaan.” Zdenek bedankte en liep tot zeventien seconden uit.

Albert leidde lang de achtervolging, maar bekocht zijn inspanning in de laatste ronde. Pauwels zette zijn ploegmaat vervolgens onder druk en naderde tot op vijf seconden. "Ik reed niet meer voluit met het oog op de Koppenberg van morgen. Maar toen ik Kevin zag, kreeg ik het wel even warm."

Pauwels kwam te laat en moest toezien hoe Zdenek zijn achtste zege – op negen wedstrijden – mocht vieren. "Ik ben nu heel gelukkig", zegt onze Tsjech. "Het was een hele zware wedstrijd. De laatste ronde was er te veel aan, want ik heb nog enorm afgezien. Ik ben heel blij met deze overwinning."
By on 31/10/2010