Nys vliegt weer op de Koppenberg

Nys vliegt weer op de Koppenberg

Sven Nys heeft voor de achtste keer in zijn carričre de Koppenbergcross, een klassieker in het veldrijden, op zijn naam geschreven. Zdenek kende een mindere dag, strandde net naast het podium, maar blijft wel aan de leiding in het klassement van de GVA-Trofee.

"Een wereld van verschil", klonk het voor de start. Gisteren was het nog zand vreten in Zonhoven, vandaag was het ploeteren in de modder van Oudenaarde. De regen van de voorbije dagen maakte het parcours nog zwaarder dan dat het op zich al was. "Maar het publiek zal ons wel vooruit schreeuwen."

Om 15u werden de renners op gang geschoten en was het wachten tot de eerste passage aan de Koppenberg. Marco Bianco beet de spits af, maar zakte net als ene Jonathan Page even later al helemaal weg. Nys nam de leiding en zette net als in Zonhoven onze Tsjech onder druk.

Nys bleek snel de te kloppen man en aan het einde van de eerste ronde nam de Belgische kampioen al acht seconden voorsprong. Niels Albert, die slecht was gestart, ging solo in de achtervolging en liet Styby – die twee keer tegen de grond ging – alleen achter.

"Na mijn tweede val werkte mijn achterrem niet meer en dus verloor ik steeds meer plaatsen", zei onze man na afloop. Klaas Vantornout en Kevin Pauwels, de twee grootste concurrenten om de leiding in de GVA-Trofee, namen afstand van Zdenek, die inmiddels het gezelschap kreeg van Gerben de Knegt.

Nys wachtte uiteraard niet, speelde even een spelletje met Albert, maar zou uiteindelijk toch een grote kloof uitbouwen. De kopman van BKCP zakte door het ijs en zou aan het einde iets meer dan een minuut prijsgeven. Zdenek vond daarentegen zijn tweede adem en snelde voorbij Vantornout naar plaats vier.

Ondanks een lekke band in de laatste ronde hield Nys stand en mocht hij voor de achtste keer winnen in Oudenaarde. Albert strandde als tweede, voor Pauwels en Zdenek. "Nee, heel tevreden ben ik hier niet mee", zei een ontgoochelde Styby. "Maar ik heb de schade kunnen beperken."

"Nys was weer enorm sterk. Hij moet nogal gevlogen hebben. Hij is tien jaar ouder dan ons en zal sneller recupereren. Maar dat is geen excuus. Het moet ongetwijfeld een spektakel geweest zijn voor het publiek. Met mijn kapotte rem verloor ik misschien veertig seconden, maar winnen zat er toch niet in."

Morgen vertrekt Zdenek voor een dag of acht naar Mallorca. "Om te relaxen, maar ook om te trainen natuurlijk. Ik denk dat we een leuk groepje zullen hebben, want ook Petr Dlask, Gerben de Knegt, Kevin Pauwels en Radomir Simunek zullen er zijn. En STYBY TV! Maar dan om reportages te maken."
By on 01/11/2010