Schade beperkt in Hamme-Zogge

Schade beperkt in Hamme-Zogge

De derde manche om de Superprestige in Hamme-Zogge is gewonnen door Sven Nys. Onze kampioen vocht wat ‘ie waar was en wist de schade door zijn rugprobleem te beperken. Zdenek kwam als zesde over de streep maar verliest desondanks zijn leiderspositie in het klassement met een klein verschil.

Maar niet alleen de pijnlijke rug, ook de weersomstandigheden van de voorbije dagen maakte van Hamme-Zogge een enorm lastige wedstrijd. "Eigenlijk was het meer lopen dan wat anders", klonk het na afloop. "Ik heb getracht overal zo ver mogelijk te fietsen omdat bij het lopen alles pijn doet. Maar simpel was dat niet."

Nochtans schoot Styby heel goed uit de startblokken. Hij dook als vierde het licht aangepaste parcours op en liet het commando aan de jongens van Sunweb. Klaas Vantornout nam het initiatief, trok stevig door en reed na één ronde alleen aan de leiding. Bij Zdenek liep het toen al iets moeizamer en een lijdensweg leek in de maak.

Toch maakte onze wereldkampioen vaak meters goed door te blijven fietsen. Terwijl Zdenek het ene moment in een verloren positie leek te rijden, reed hij een halve ronde verder alweer aan de leiding. Een nieuwe versnelling van Niels Albert en Vantornout was er aan het einde van de tweede ronde echter wel teveel aan.

Enkel een sterk oprukkende Sven Nys – afgelopen week goed voor de overwinning in Ronse en Niel – kon de sprong naar het leidende duo nog maken. Styby kwam in een groepje terecht met Bart Aernouts, Gerben de Knegt, Kevin Pauwels, Rob Peeters en Bart Wellens met een vierde plaats in het achterhoofd.

Het drietal vocht tot in de laatste ronde voor de overwinning en een sterk lopende Vantornout forceerde de beslissing. De West-Vlaming moest enkel de duimen leggen voor een nog sterkere Nys, die zijn zesde overwinning van het seizoen behaalde. Albert legde beslag op de derde plaats voor Wellens en Peeters.

En Zdenek? Die werd knap zesde. "Dat mag je wel zeggen. Als je me vooraf had gezegd dat ik hier zesde zou worden, dat ik wel zou getekend hebben. Mijn probleem is dat ik niet kan lopen. De pijn zette zich de afgelopen dagen over op mijn knie en bij elke stap die ik zet doet die enorm veel pijn. En als je dan een parcours krijgt waar je de helft te voet moet, is de rekening snel gemaakt."

In het klassement van de Superprestige verliest Styby de leiding aan Belgisch kampioen Sven Nys met een punt verschil. "Ik heb enorm afgezien, maar ik heb mijn klassement dus wel kunnen redden. Ik ben vandaag heel content. Ik hoop dat de blessure deze week verdwijnt, ik goed recupereer van deze wedstrijd en volgende week weer mee kan doen voor de overwinning."

Bekijk ook de reportage over Hamme-Zogge in STYBY TV.
By on 14/11/2010