Superprestige weg na val in Gieten

Superprestige weg na val in Gieten

Zdenek mag een tweede eindwinst in de Superprestige voorlopig opbergen. In het Nederlandse Gieten kwam onze kampioen ten val in de materiaalpost en eindigde hij buiten de punten. De overwinning ging naar ploegmaat Tom Meeusen, die leider Sven Nys afhield.

Geen modderpoel, maar wel een razendsnelle omloop in het noorden van Nederland. Spek naar de bek van Zdenek? "Ja en nee", klinkt het. "Ik had het graag wat anders. Ik verwacht dat een grote groep zal samen rijden." Dat was ook de gedachte van de andere renners, en gedeeltelijk hadden ze gelijk.

Een foutje van een renner midden in het peloton zou weleens duur te staan kunnen komen. Maar zo ver kwam het voor ene Niels Albert niet. De winnaar van gisteren nam een slechte start, wist zich nooit vooraan te nestelen en gaf later op. Ook Bart Wellens, die weliswaar goed bezig was, stapte uit de wedstrijd na een zware smak tegen de bevroren ondergrond.

En Zdenek? Ook die kende pech. Onze wereldkampioen zat in de achtervolging toen Meeusen samen met Nys, Dieter Vanthourenhout en landgenoot Radomir Simunek er vandoor reden. Styby wisselde van fiets, gleed pijnlijk uit en verloor zo meer dan een halve minuut. "Een foutje dat me heel duur te staan komt", beseft hij.

Terwijl Styby vocht om de laatste punten voor de Superprestige, reed het kwartet vooraan steeds verder weg. Geen van hen maakte het verschil in het veld, en dus werd er gesprint voor de zege. Mede door pech van Nys, wiens pedaal brak in de sprint, reed de jonge Meeusen – helemaal niet onverdiend – naar zijn eerste grote profzege.

Een grote groep achtervolgers passeerde vervolgens de streep, zonder onze kampioen, die pas zeventiende werd. "Heel jammer dat dit moet gebeuren. In Hamme-Zogge en Asper-Gavere had ik zoveel pijn maar vocht ik voor het klassement, dat nu volledig naar de haaien is. En dat op een parcours dat me goed ligt. Dit is big shit, maar dat is de sport, hé."

Nys, die door het incident net naast het podium viel, vergroot zijn voorsprong en heeft nu een bonus van twaalf punten op Kevin Pauwels. Zdenek zakt naar de derde plaats en volgt op zeventien stuks. Morgen trekt Styby op stage naar Spanje waar hij tussendoor ook de wereldbeker van Igorre zal meepikken.
By on 28/11/2010