Eerste wereldbeker is voor Nys

Eerste wereldbeker is voor Nys

Niet Zdenek, maar wel Sven Nys heeft in het Tsjechische Plzen de eerste manche van de wereldbeker op zijn naam geschreven. In de laatste hectometers passeerde een sluwe Nys alsnog onze favoriet om zo de zege te pakken. Een moegestreden Styby liet ook nog Kevin Pauwels passeren.

Pechvogel van de dag was zondermeer Niels Albert. Een cameraman versperde hem de weg bij de start en dus kon hij daar de zege al vergeten. Een lange achtervolging bracht de Belgische kampioen samen met Francis Mourey nog bij een achtervolgende groep, waaruit de besten al waren ontsnapt.

Na een minuut of dertig kreeg Pauwels zomaar een voorsprong cadeau van ploegmaat Klaas Vantornout. Zdenek sloot snel aan en na een sterke inspanning zou ook Nys nog komen aansluiten. De drie waren weg en maakten het elkaar moeilijk. "Maar niemand raakte weg", zegt Zdenek.

"Ik probeerde het een paar keer en ook bij het ingaan van de laatste ronde. Hier wegrijden was echt niet makkelijk. Zeker met Kevin in het wiel, die misschien wel de beste was vandaag. In de finale schoof ik naar de eerste plaats. Belangrijk, want wie daar zat, maakte het meeste kans."

Nys wist hem echter nog te remonteren. "Ik maakte een beginnersfout. Nys dook door een gat van amper twintig centimeter. Ik had nooit zoveel plaats mogen laten. Of ik dacht dat ik al gewonnen had? Nee, want de hellende aankomst is hier echt lastig."

De wereldkampioen viel stil en moest daardoor ook nog Pauwels laten voorgaan. Revanche volgende week in Tabor dan maar? "Ach, we zien wel. Ik hoop eerst dat ik deze week mijn conditie nog wat kan verbeteren. Die eerste grote zege komt er hopelijk dan wel eens."

Foto Š Tim De Waele
By on 16/10/2011