Styby tweede in Hoogerheide

Styby tweede in Hoogerheide

Zdenek is tweede geworden in de slotmanche van de wereldbeker in het Nederlandse Hoogerheide. De overwinning was voor Kevin Pauwels, die de eindzege veilig stelde. Styby zelf eindigde in het klassement als derde. "Kevin is een terechte winnaar", aldus de wereldkampioen.

De start van de wedstrijd verliep niet vlekkeloos. Bart Aernouts en Gerben de Knegt haakten in elkaar, wel ver uit de buurt van onze kampioen. Die dook in zesde à zevende positie het veld in en liet zich de eerste ronde meedrijven. Francis Mourey nam het initiatief.

Een ronde later stopte een tactische Pauwels af voor ploegmaat Klaas Vantornout, die samen met Mourey en Tom Meeusen het volle pond gaf. Concurrent Sven Nys moest de kloof dichten, maar had daar wel een sterke Niels Albert voor nodig. Ook Zdenek hing zijn wagonnetje later aan.

Pauwels maakte de beste indruk en de leider in de wereldbeker profiteerde van de mindere dag van Nys om in de aanval te trekken. Met succes, want Nys zou de rol lossen, niet meer terugkeren en afhaken voor eindwinst. Styby was vanaf toen samen met Vantornout de enige die Pauwels kon volgen.

De kopman van Sunweb maakte op het rondje maar weinig fouten en reed voortdurend op kop. "Hij was dan ook de sterkste vandaag", gaf Zdenek toe. "Ik moest vaak een gaatje dichten, maar toen ik er twee na elkaar maakte en Vantornout me passeerde om af te stoppen, was het over en uit."

Dat gebeurde in de voorlaatste ronde. Zdenek zette Pauwels wel nog onder druk, maar kreeg de kloof niet meer dicht. Pauwels hield stand en won zijn vierde manche van het seizoen. De wereldkampioen eindigde op een paar seconden als tweede, voor Vantornout.

"Ik had vandaag niet hetzelfde gevoel als in Liévin", besloot Styby. "Dat komt door de harde trainingen de afgelopen drie weken. Het is wel leuk crossen, zo dicht bij huis. Hoogerheide is maar een tiental kilometer van Essen, hé. Ik zit nu zelfs al in mijn pyjama, en het is nog niet eens zeven uur."

En dan, tot slot: het WK in Koksijde. Styby...? "Ik verwacht daar een spannende wedstrijd. Ik heb niet echt één favorieten, er zijn vooral de Belgen. Koksijde is misschien wel de zwaarste cross van het seizoen. Nu ga ik proberen goed te rusten en hopen op een supervorm volgende week..."
By on 22/01/2012