Zdenek droomt luidop van derde gouden medaille

Zdenek droomt luidop van derde gouden medaille

Koksijde. De wedstrijd van het jaar. Styby heeft in zijn prijzenkast momenteel vier medailles hangen die hij behaalde op het wereldkampioenschap bij de profs. Twee zilveren medailles en twee gouden. "Ik ben gek van die regenboogtrui. Daarom wil ik hem niet zomaar aan iemand anders afstaan. Ik ben zeker dat het daar een harde wedstrijd gaat worden", klink het enkele dagen vooraf. De laatste die er overigens in slaagde drie keer het WK op rij te winnen was Roland Liboton, in 1982, 1983 en 1984.

Is winnen een grote uitdaging?

Natuurlijk. Ik wil winnen, maar ik ben niet de enige. Er zijn meerdere renners die dromen van het WK. Ik denk dat het de meest moeilijke wedstrijd van het jaar zal worden.

Waarom?

Ten eerste is het WK in België. En ten tweede: er ligt enorm veel zand. Dan gaat het er altijd zwaar aan toe. Als ik goede benen heb, maak ik wel een kans om te winnen.

En als dat niet lukt? Ben je dan ontgoocheld?

Waarschijnlijk wel, ja. En toch blijft het maar sport. Als ik mijn regenboog verlies, wil ik hem wel enkel verliezen na een gevecht. Ik wil er niet na twee ronden de brui aan geven omdat ik een slechte dag heb. Dat is niet mijn stijl. Ik wil vechten van start tot finish.

Wie zijn je grootste concurrenten?

Sven Nys. Die is goed in vorm en ik weet hoe graag hij wil winnen. Niels Albert ook, die moet eigenlijk zijn seizoen redden op het WK na zijn blessure. En dan is er nog Kevin Pauwels, die ons in de laatste manche van de wereldbeker liet zien dat hij er nog altijd staat. Dat zijn de voornaamste namen, denk ik. Maar wat zij doen, daar ben ik niet mee bezig. Ik zal me enkel op mezelf concentreren.

Koksijde moet je wel liggen. Je was er de laatste jaren steeds goed.

Klopt. Alleen dit seizoen was ik iets minder, want ik werd vierde. Daarvoor stond ik wel drie keer op het podium.

En zeggen dat je daarvoor altijd sukkelde in het zand.

Ik was nooit in staat om goed te presteren in Koksijde tot 2008. De dag voor de wedstrijd ben ik toen Paul Herijgers tegengekomen. Die heeft me belangrijke tips gegeven. Een dag later werd ik derde.

Is dit het meest zware parcours?

Voor mij wel, ja. Er is geen enkel rondje waar je dit mee kan vergelijken. Nee, ook niet dat van de Koppenberg. Je moet je hier constant 100 procent geven, want er is nergens ruimte om op adem te komen. Daarbij komt nog eens dat je je enorm moet concentreren om geen fouten te maken in het zand. Heel moeilijk dus!

In de loop van vrijdagavond volgt er een nieuw interview met de uittredende wereldkampioen.
By on 25/01/2012