Klaar voor Koksijde

Klaar voor Koksijde

Een paar dagen voor het WK roept Zdenek naar traditie de pers nog eens bij elkaar, en dat was dit jaar niet anders. Zdenek had het over het publiek, het parcours en natuurlijk zijn honger naar een nieuwe gouden medaille.

Zdenek, ben je bang van het publiek?

Absoluut niet. Ik ben alleen bang voor het lawaai. Misschien moet ik net als Niels Albert ook maar oordopjes gebruiken. Al zou ik dat beter niet doen: dan hoor ik wat de Belgen onder elkaar zeggen.

Je weet dat de druk bij de Belgen groot is.

Ik heb de kranten ook gelezen. Allen tegen Stybar! Ik weet dat er niet veel andere renners zijn die het de Belgen moeilijk kunnen maken. Maar of ze allemaal tegen mij gaan rijden weet ik niet. Al is het wel een rondje waar tactiek van toepassing kan komen.

Leg uit.

Als er een Belg na een ronde of twee twintig seconden heeft, kunnen ze allemaal in mijn richting kijken. Ik moet van start tot finish alert zijn en geen fouten maken.

Wie zijn je grootste concurrenten?

De zeven Belgen. Ja, echt. Kijk de uitslag van Hoogerheide maar eens na. Ik werd tweede, en voor de rest bestond de top acht uit zeven Belgen. En ze willen me alle zeven maar al te graag kloppen. Wie dat doet, is de held van het land.

Jij moet je seizoen hier wel redden.

Waarom zegt iedereen dat altijd? Als ik het WK niet win, dan praat iedereen over een mislukt seizoen. Maar kijk de klassementen eens na: ik sta overal in de top drie. Akkoord, ik heb minder wedstrijden gewonnen, maar als je tegen een sterke Kevin Pauwels botst, is het moeilijk.

Je hebt van Koksijde wel je hoofddoel gemaakt.

Absoluut. Ik denk dat het midden december was toen ik samen met mijn ploeg samen heb gezeten om alle pijlen op het WK te richten. Ik sta hier met een goede conditie aan de start. Ik ben er dus klaar voor.

Wat denk je van het parcours? Je hebt hier gisteren twee uur gereden.

Ik heb niet veel bijgeleerd. Ik wist alles al. We hebben hier al vaak gereden, hé. Ik heb er gewoon een stevige training van gemaakt. Ik weet waar de goede sporen liggen: bij de nadar. Of het gevaarlijk is om zo dicht tegen de supporters te rijden? Dat valt goed mee.

Je woont nu al een jaar of zeven in België. Is het voor jou ook een thuiswedstrijd?

Nee, zo voel ik het niet aan. Hoewel de mensen mij hier appreciëren en ik hier veel supporters heb, is het voor mij toch niet zoals in Tabor een paar jaar geleden. Maar ik denk dat wanneer je aan eender welke Belg vraagt wie hij of zij zondag wil winnen, niemand mijn naam zal zeggen. En dat is puur voor hun eigen veiligheid!

Succes Styby!
By on 27/01/2012