Helemaal leeg

Helemaal leeg

In de Ronde van Zwitserland moesten de renners vandaag over de Scheltenpass. Eentje van eerste categorie en dus geen cadeau. "En dan regende het ook nog eens de hele dag. 't Was heel koud. Lang geleden dat ik nog zo leeg was op het einde."

De renners vertrokken deze middag in Aarberg voor een 189 kilometer lange etappe naar Olten. "In het begin zat ik in een uitstekende groep met onder andere Michael Albasini, Karsten Kroon, Maxime Monfort en een paar anderen. Erg belovend, maar een grote voorsprong kregen we niet."

"In de eerste vijftig kilometer was onze voorsprong slechts vijftig seconden groot. Lang hielden we dus niet stand. Na zestig kilometer had ik trouwens een gemiddelde van 380 wattage verbruikt. En dat met maar één afdaling. De rest van de dag was ook heel zwaar en koud."

Styby wisselde onderweg ook nog eens van schoenen, van voorwiel en moest zich dan nog een paar keer naar de wagen van de ploeg laten uitzakken. In de finale zocht hij zich weer een weg naar voor. "Die eerste helling overleefde ik makkelijk, daarna kreeg ik het wel lastiger."

"Er lagen stroken in aan een gemiddelde stijgingspercentage van 20%. Ik speelde een paar keer jojo met de staart van het peloton, maar ik wist toch te overleven. In Olten kwam alles samen en probeerde ik nog mee te sprinten voor een ereplaats. Ik zat zelfs in een uitstekende positie."

Onze man nestelde zich in het wiel van Peter Sagan, José Joaquim Rojas en Michael Albasini. "Maar toen zij hun sprint lanceerden, voelde ik totaal geen kracht meer in de benen. Het is lang geleden dat ik nog zo heb afgezien op de fiets en zo leeg over de streep reed."

Foto Š Tim De Waele
By on 12/06/2012