Schrik van de bergen

Schrik van de bergen

Op dag veertien in de Ronde van Spanje ging het voor het eerst echt veel bergop. "Ik had er zelfs een beetje schrik van", vertelde Styby na de etappe. En terecht. Op weg naar Puerto de Ancares lagen vijf zware beklimmingen de renners op te wachten.

"Omdat ik de vermoeidheid begin te voelen keek ik niet echt uit naar deze etappe", geef Styby toe. "Het duurde net als de voorbije dagen best lang tot de goede vlucht tot stand was gekomen en tot dan lag het tempo in het peloton hoog."

Uiteindelijk reden toch zestien renners weg. "En met Dario Cataldo en Serge Pauwels waren er daar twee man van Omega Pharma-Quick Step bij. Maar die van Saxo Bank hadden hun zinnen gezet op de etappe en begonnen naar de finale toe als een gek te jagen."

Onze favoriet haakte af. "Ik probeerde zo lang mogelijk vooraan te blijven, maar op de op een na laatste beklimming van de dag moest ik lossen op een dikke kilometer van de top. Ik ben op eigen tempo verder gereden en kwam samen binnen met Damiano Cunego op iets minder dan twintig minuten."

In het klassement staat Zdenek inmiddels op plaats 67 op net geen uur van leider Joaquim Rodriguez. De komende dagen zal die achterstand nog iets oplopen, want opnieuw volgen dan twee lastige aankomsten bergop. "Het zal heel lastig worden. Ik hoop dat ik overleef."
By on 01/09/2012