Pech in Valkenburg

Pech in Valkenburg

Het wereldkampioenschap op de weg in het Nederlandse Valkenburg is niet verlopen zoals werd gehoopt. Zdenek kende in de slotfase pech en moest de favorieten laten gaan. "Ik hoopte op een goed resultaat en lang zag het er ook goed uit. Maar toen kwam die val."

"Er was veel nervositeit van bij de start", begint Styby. "Er werd voor elke centimeter gevochten. Tsjechië was met zeven renners gestart en we hadden een aantal tactieken besproken. Maar de wedstrijd was hard en de vooropgestelde tactieken draaiden uit tot niks."

Het kostte Zdenek veel krachten om steeds vooraan te koersen. "In het begin viel dat echt niet goed mee. Ik raakte ook niet op gang. Dat gebeurde pas na 200 kilometer. Toen geloofde ik ook dat ik met de favorieten mee zou gaan tot het einde."

"Maar toen gebeurde het. Net voor mij gingen ze tegen de grond. Een renner van Nieuw-Zeeland veroorzaakte de massale val. Ik ging vol in de remmen en werd geraakt door iemand die van achter mij kwam. Mijn achterwiel was weg en ik moest het terug gaan zoeken."

Het duurde even voor onze man terug op de fiets zat. "Ik kwam in een groep terecht waar niemand echt terug wilde vechten. Toen wist ik dat de wedstrijd over was. Ik was eigenlijk heel boos, want ik wilde weten hoe ver ik zou zijn geraakt in zo’n lange koers. Maar wat kon ik doen…?"

Styby reed de wedstrijd uit en werd 116e op bijna negen minuten van winnaar Philippe Gilbert. "Ik wil nog graag de mensen van mijn ploeg Omega Pharma-Quick Step bedanken. Door hun steun aan de Tsjechische nationale ploeg konden we een bus huren en ons laten masseren. Super!"
By on 26/09/2012