"Op vijf kilometer van de top was het over en uit"

Na de etappe van gisteren – die eindigde op een sprint en gewonnen werd door Peter Sagan – stond vandaag de lastigste etappe van Tirreno-Adriatico op het programma. Die bracht de renners naar het dak van de ronde: op een hoogte van 1.033 meter.

“Gelukkig kwam er vanmorgen de zon een beetje door”, begint Styby zijn wedstrijdverhaal. “Daardoor was het niet eens zo koud meer als de voorbije dagen. Dat viel dus al goed mee. De etappe zelf was heel zwaar met een paar beklimmingen en de slotklim naar Prati di Tivo.”

Mark Cavendish was zijn leiderstrui bij voorbaat kwijt en dus stelde hij zich in dienst van de ploeg. “Dat vond ik heel mooi van hem. Samen met Gert Steegmans en Martin Velits reden ze tot op de op twee na laatste klim voortdurend aan de leiding. Daarna was het aan mij en Niki Terpstra.”

“We moesten onze kopmannen Michal Kwiatkowski en Tony Martin uit de wind zetten en zo ver mogelijk bijstaan. Dat lukte voor mij tot op vijf kilometer van de top. Daar was het voor mij over en uit. Michal deed het daarna perfect, eindigde op korte afstand van winnaar Chris Froome en is nu leider.”

Opnieuw een geslaagde dag dus voor de mannen van Omega Pharma-Quick Step. “We hebben een goede groep en dat merk je ook heel goed tijdens de koers. We blijven de hele etappe heel goed samen. Nu we de leiderstrui nog altijd hebben zullen we morgen wel opnieuw hard aan de bak moeten.”
By on 10/03/2013