RIT- EN EINDZEGE IN ENECO TOUR!

RIT- EN EINDZEGE IN ENECO TOUR!

Zdenek heeft in Geraardsbergen de laatste rit van de Eneco Tour gewonnen. Onze Tsjech ging er in de slotfase vandoor, kwam tot bij vroege vluchter Ian Stannard, en klopte de Brit in de lastige slotkilometer. Styby verzekerde zich daarmee ook van eindwinst.

“Dit was één van de beste dagen in mijn carričre”, zei Styby na afloop. “Ik win hier twee ritten en het eindklassement. Een droom! Toen Sylvain Chavanel in de finale ging dacht ik: oké, perfect, ik moet alleen volgen en proberen te gaan voor plaats twee. Maar het liep toch nog anders.”

Chavanel werd weer gegrepen en toen rook Zdenek zijn kans. “Ik begreep meteen dat ik een kans had om met de eindzege te gaan lopen. De laatste klim, de Denderoordberg, was lastig, maar daar gaan was het enige wat ik kon doen. De sprint afwachten deed ik liever niet.”

“Het was eigenlijk alles of niks. Toen ik boven kwam zag ik Ian Stannard rijden. Ik wist niet eens dat er nog iemand vooruit was. Ik was wel blij dat hij daar was, want hij nam toch een paar keer over. Eigenlijk verdiende hij de ritzege wel, maar ik moest me concentreren op het klassement en seconden pakken.”

Op de Vesten, de hellende aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, lag de finish. “Ik ging volledig in het rood om genoeg voorsprong bijeen te krijgen om alsnog een gooi te doen naar eindwinst. En het is gelukt. Dit is een grote stap in mijn carričre. Ik ben heel gelukkig.”

In het eindklassement verwees onze kampioen de Nederlander Tom Dumoulin naar een tweede plaats op 26 seconden. De Oekraïner Andriy Grivko eindigde als derde op het podium op iets minder dan een minuut. In het klassement van de WorldTour staat Zdenek nu heel knap 24e.

“Ik moet mijn vriendin, mijn familie en de ploeg bedanken, want zij waren er altijd voor mij. Het is voor mij een verrassing om hier te winnen, maar ik was misschien wat frisser dan de andere renners naar hier gekomen. Ik heb de Tour niet gereden omwille van de blessure aan mijn knie.”

“Maar: alles gebeurt voor een reden. Dat is zo’n beetje mijn motto. Ik heb mijn deel van de pech gehad, en nu is dat voorbij. Nu ga ik met heel veel motivatie naar de Ronde van Spanje, waar ik graag een etappe zou willen winnen. Ik kijk er enorm naar uit!”
By on 18/08/2013