VÍTÌZ!!!

VÍTÌZ!!!

Zdeněk dnes dosáhl největšího úspěchu ve své silničářské kariéře. Po heroickém výkonu v závěrečné etapě, kterou vyhrál, se stal i celkovým vítězem závodu Eneco Tour!
K rozhodujícímu ataku zavelel 6 kilometrù před cílem ve stoupání po kostkách. Dosavadní lídr, Nizozemec Dumoulin, nestačil a Zdeněk záhy dostihl odjetého Stannarda. Ve dvojici spolu pokračovali až do cíle. Bylo vidět, že Štyby je na tom o něco lépe a Angličana definitivně setřásl posledním nástupem 200 metrù před páskou. Mohl slavit prvenství v závodě nejvyšší kategorie World Tour.
„Když jsem atakoval, ani jsem nevěděl, že je Stannard vpředu. Ale ve finále bylo skvělé mít na ten závěr takového paráka. Vzájemně jsme skvěle spolupracovali. Vím, že by si etapové vítězství zasloužil víc on, ale já v tu chvíli myslel jenom na to, abych stáhl co nejvíc vteřin v celkovém pořadí, takže jsem do toho šel naplno,“ přiznal.
Závěrečná etapa byla podle něj hodně záludná. „Když atakoval mùj týmový kolega Chavanel s malou skupinkou na Kwaremontu, říkal jsem si: OK, je vpředu, já se jen budu držet v téhle skupině a uvidíme, co se stane. Ale pak jsme je dojeli a v tu chvíli mi blesklo hlavou, že mám šanci porvat se o vítězství v Eneco Tour. Věděl jsem, že poslední kopec, Denderoordberg, je velmi těžký. Nástup tam byla jediná šance, jak vyhrát etapu,“ prozradil Štyby.
Zdeněk na Eneco Tour vyhrál dvě etapy a jednou byl druhý. „Je to jeden z nejlepších dní mého života,“ přiznal. „Je to pro mě jako sen. Přijel jsem na Eneco Tour, vyhrál jsem ho celkově a k tomu vítězství ve dvou etapách. Moc nechybělo, a byl jsem první ve třech. Obrovskou zásluhu na tom má mùj tým Omega Pharma-Quick Step. Bez pomoci klukù bych nic nedokázal. Chtěl bych jim strašně poděkovat. Zvl᚝ mému spolubydlícímu z pokoje Alessandrovi Petacchimu, který mi každý den dodával sebevědomí,“ prozradil Štyby.
„Pro mě samotného je překvapení, že jsem ten závod vyhrál, ale po dlouhé pauze jsem byl možná čerstvější než ostatní kluci. Nejel jsem Tour kvùli problémùm po operaci s kolenem, ale říkám si, že všechno zlé je pro něco dobré. Smùla je pryč, teï jsem šastný,“ dodal Štyby, jehož dalším závodem v kalendáři je španělská Vuelta. „Pokusím se tam ukázat to nejlepší, co ve mně je. Rád bych se pokusil o etapové vítězství, a co nejvíc pomohl týmu,“ podotkl ke svým ambicím.





By on 18/08/2013