MISTR SVĚTA!!!

MISTR SVĚTA!!!

Zdeněk to dokázal! V Hoogerheide se stal potřetí v kariéře cyklokrosovým mistrem světa v elitní kategorii. Je teprve pátým závodníkem, kterému se to podařilo. Štyby předvedl heroický výkon, v posledním kole dokázal setřást Svena Nyse a odměnou mu byl duhový dres šampióna.
„Je to bomba,“ rozplýval se Štyby. Přitom to vùbec neměl snadné, protože startoval až z páté řady. „Musel jsem tvrdě dupat hned od začátku, ale dokázal jsem se tam naštěstí brzy dostat,“ těšilo ho.

ŠTYBYHO TITULY
ELITE: Tábor 2010, Sankt Wendel 2011, Hoogerheide 2014
U23: Sankt Wendel 2005, Zeddam 2006

S Nysem jezdil na čele od prvního kola. Postupně setřásli van der Haara s Moureyem a získali si náskok. „Věděl jsem, že musím jet vpředu. Chtěl jsem to ostatním udělat co nejtěžší. Nejdřív jsme tam byli čtyři, pak jsme tam zùstali ve dvou,“ popisoval. Bylo jisté, že si to o titul rozdají Štyby s Nysem, protože svùj náskok na čele zvyšovali.
Když Zdeněk v předposledním kole v zatáčce upadl, už se pomalu loučil s vidinou titulu. „Myslel jsem si, že je hotovo. Trošku jsem se smiřoval s tím, že zlato je pryč a budu bojovat jen o umístění na pódiu,“ prozradil po závodě. „Ale dal jsem do toho všechno,“ dodal. Dokázal se dotáhnout zpět a naopak v závěrečném okruhu využil drobného zaváhání Nyse, který na Štybyho nástup už zareagovat nedokázal.
„Šel jsem do závodu s tím, že nemám co ztratit. To mi možná pomohlo, byl jsem uvolněnější. To byl možná rozdíl oproti klukùm, kteří mají cyklokros jako hlavní disciplínu. Já do mistrovství světa skočil z plné přípravy na silnici,“ přiznal Zdeněk.
Tra mu hodně vyhovovala. „Ale moc jsem nevěřil tomu, že budu mistrem světa. Věděl jsem, že Sven Nys je v top formě a že bude moc těžké ho porazit. O to větší radost mám, že to vyšlo.“
Zdeněk získal třetí zlato po Táboru 2010 a Sankt Wendelu 2011. „Těžko se ty tituly srovnávají. Každý byl svým zpùsobem výjimečný, ale nejvýš asi stojí Tábor, protože šlo o první zlato, navíc u nás doma. Ten poslední titul je taky nádherný a opravdu si vážím toho, že jsem zase světovým šampiónem,“ dodal Zdeněk.





By on 02/02/2014