Wereldbeker is voor Styby

Wereldbeker is voor Styby

De wereldbeker is binnen. Zdenek had in het Nederlandse Hoogerheide, waar de laatste manche op het programma stond, genoeg aan een tweede plaats. "Met dank aan mijn ploegmaat Kevin Pauwels", aldus Styby, die in de laatste ronde een slippertje maakte en zo een mogelijke overwinning aan zijn neus zag voorbij gaan.

"Maar Niels Albert was vandaag de beste", gaf onze kampioen ook toe. "Ik wist dat van zodra hij vooraan kwam aansluiten na zijn slechte start, dat ik zijn wiel moest nemen. Dat hij vorige week slecht was door zijn blessure? Daar heb ik geen seconde aan gedacht. Ik had er ook helemaal geen tijd voor, hij ging plots heel snel rijden."


Samen met Nys bouwde Albert een kleine voorsprong op, tot Zdenek net voor halfweg samen met Pauwels terug kwam aanpikken. "Het was een lastig, zwaar parcours. Ik heb heel veel pijn geleden, maar ik gaf alles van de start tot de finish." Nys moest later de rol lossen, de drie vochten tot in de laatste ronde voor de zege.

"Heel jammer dat ik dan een slipper maak", gaat Zdenek verder. "Albert reed weg en meer dan een tweede plaats zat er plots niet meer in. Net voor de laatste bocht vroeg ik nog eens aan Kevin of hij wist dat ik absoluut tweede moest worden voor mijn klassement. Hij knikte, en dat was genoeg. Ik ben hem een fles champagne schuldig."


Na afloop mocht onze Tsjechische kampioen zijn trofee ophalen. "Een mooie, hoor", lachte Zdenek. "En die trui is ook leuk. Die van vorige week heb ik al aan mijn papa gegeven. Die van vandaag is voor Gilbert, mijn mecanicien. Zijn vader is afgelopen vrijdag gestorven, vandaar mijn gebaar."

"Weet je, die wereldbeker winnen, is mijn grootste overwinning uit mijn carričre. Ik ben er heel trots op. Hoe ik nu naar volgende week toeleef? Met een gerust gevoel. Mijn seizoen kan niet meer stuk. Tabor kan een hele mooie extra worden, maar ik lig er helemaal niet wakker van."
By on 24/01/2010