Vítězství na Strade Bianche!

Vítězství na Strade Bianche!

Zdeněk zazářil na italské klasice Strade Bianche, když vyhrál její 9. ročník díky ataku v posledním stoupání závodu. Druhé místo obsadil Greg van Avermaet, třetí byl Alejandro Valverde.
„Je to neskutečné vítězství. Vážím si ho ještě víc kvùli tomu, že mě tým na dnešní taktické poradě před závodem jmenoval jediným lídrem. Davide Bramati a celý tým mi věřili, udělali ze mě kapitána a jsem strašně šastný, že jsem tu jejich dùvěru splatil. Byl to skvělý závod,“ řekl Zdeněk po své premiéře na Strade Bianche.

„Mám rád tyhle technické závody nahorù, dolù. Na kole si ty technické pasáže užívám, byl jsem dnes ve svém živlu,“ prozradil.

Poprvé zkusil odjet už 50 km před cílem s Valverdem a Saganem. „Ale bylo to příliš brzy. Tak jsme počkali a pokračovali jsme vpředu v devíti lidech. Někteří kluci postupně odpadávali, byla to přirozená selekce. Vpředu zùstali ti nejsilnější. Když jsme tam byli ve třech s Valverdem a van Avermaetem, měl jsem z nich trochu strach. Hlavně Greg posledních pět kilometrù moc nestřídal. Držel se za mým kolem. V tom posledním kopci jsem čekal jeho atak, ale ne tak brzy,“ popisoval Štyby.

Závěr měl dobře najetý z pátečního tréninku. „Pro mě byl cíl nahoře na kopci. Věděl jsem, že když tam budu první s mírným náskokem, už to udržím. Proto jsem dal úplně všechno do toho, abych Grega chytil, a naštěstí jsem byl schopen mu ještě trochu odjet. Když jsem zatočil na Piazza del Campo, bylo to jako sen. Najednou jsem měl slunce ve tváři v téhle nádherné lokalitě, slyšel jsem skvělé fanoušky a věděl jsem, že už mi vítězství nikdo nevezme. Propukla obrovská vlna radosti, prostě neuvěřitelné pocity,“ říkal dojatý Zdeněk.

Vítězství je pro něj velkou psychickou vzpruhou před dalšími závody. „Přišlo po sérii horšího období, kdy jsem spadl na Eneco Tour a pak znovu při cyklokrosu. Byla to dlouhá cesta, abych se dostal na současnou úroveò, takže si vítězství velmi vážím. Rád bych ho věnoval manželce Ine a mojí rodině, kteří mě hodně drželi v těžkých chvílích,“ přiznal Štyby.

Po závodě zùstává v Itálii, protože už ve středu startuje na etapáku Tirreno-Adriatico. „Pro mě to bude výborná příprava na San Remo a další klasiky. Rád bych se pokusil o nějakou etapu a budu pomáhat klukùm, kteří budou lídry,“ dodal Zdeněk.

Den před závodem řešil problém se zuby, jeho dočasná protéza se uvolnila. „Museli jsme narychlo najít zubaře, který mi implantát pořádně přilepil. Měl jsem strach, že bych ty náhradní přední zuby někde ztratil. Ještě, že jsem to udělal, jinak bych třeba nemusel vykouzlit takový úsměv v cíli na oslavu vítězství,“ dodal s úsměvem Štyby.
VIDEO






By on 07/03/2015