Premiéra na Lutychu: sjíždění krajana a pomoc lídrùm

Premiéra na Lutychu: sjíždění krajana a pomoc lídrùm

Zdeněk má za sebou premiéru na klasice Lutych-Bastogne-Lutych. Obsadil 42. místo a odvedl výbornou práci ve prospěch lídrù Etixx-Quick Step. I díky tomu, že sjel nástup krajana Romana Kreuzigera, který atakoval 19 km před cílem.
„Já v první chvíli vùbec nevěděl, že je to Roman. Myslel jsem si, že je to Majka. Ale v tu chvíli mi řekli z auta, že mám jet. Já už na tom kopci, kde atakoval Roman, byl na hraně. Věděl jsem, že bych s nejlepšími asi do finále stejně nevydržel a tým mi řekl, a jedu naplno pod Saint-Nicolas. V danou chvíli to bylo to nejlepší, co jsem pro tým mohl udělat, jinak bych klukùm asi pomoci nedokázal,“ popisoval Štyby.
To, že sjížděl krajana, ho samozřejmě zrovna netěšilo. „Je to škoda, že to takhle vyšlo, když Èech sjíždí Èecha. Ale bohužel jsme každý v jiném týmu. Museli jsme něco udělat, protože hrozilo, že by tam naši lídři nedojeli,“ přiznal Zdeněk. „Ale Roman zaslouží pochvalu, jel super závod.“
Z týmu Etixx-Quick Step skončil nakonec Alaphilippe na výborném druhém místě hned za Valverdem. „Věděli jsme, že je dobrý a má budoucnost. Je mu teprve dvaadvacet a už je ve dvou ardenských klasikách druhý. To je bomba. Hlavně překvapil tím stylem, jakým závodil,“ chválil Štyby francouzského kolegu z týmu.
Sám se ze začátku cítil hodně špatně. „Prvních 150 kilometrù jsem si myslel, že odpadnu a na prvním bufetu zabalím. Strašně jsem se trápil, ale to asi všichni. Když se sjížděl únik, Europcar rozjel tak tvrdé tempo, že spoustu lidí překvapil,“ popsal Zdeněk. „Ale postupně jsem se začal cítit líp a líp.“
Celkově má z premiéry na Lutychu ale dobrý pocit. „Sice mi z těch kostkových klasik chyběl správný rytmus v kopcích, ale jsem rád, že jsem si to zkusil. Vím, že kdybych se na to připravil, přijel bych v první skupině. Ukázalo mi to, že mám nějakou šanci i na jiných klasikách, což je dobré zjištění,“ řekl Štyby.
Teï ho po náročné první části sezóny čeká zasloužené volno. „Dám si určitě týden bez kola. Po těch těžkých závodech toho mám docela dost. Co se týče dalšího programu, s týmem ho teprve budeme v týdnu řešit,“ prozradil.




By on 26/04/2015