Styby klopt Aernouts in Ruddervoorde

Styby klopt Aernouts in Ruddervoorde

De vierde zege van het seizoen is een feit. Zdenek toonde zich vandaag de beste in Ruddervoorde en neemt daarmee meteen de leiding in het klassement van de Superprestige. Bart Aernouts eindigde tweede, Sven Nys vervolledigde de top drie.

Net als vorige week was het naar veldritnormen bijzonder warm. Toch wees de thermometer slechts 18 graden aan, en was drinken tijdens de wedstrijd verboden. De materiaalpost werd dan ook genegeerd, ook mede door de droge wegen.

De zon lokte een pak volk naar West-Vlaanderen, waar pas om 17.15u het startschot werd gegeven. Niels Albert, die zijn wederoptreden maakte, ging snel van start maar het was Styby die al aan het einde van de eerste ronde aan de leiding reed. "Om te vermijden dat we een hele wedstrijd met z’n tienen zouden rijden."

Zdenek kreeg met Bart Aernouts de perfecte metgezel met zich mee. "Ik dacht: we proberen het drie ronden. Lukt het niet, dan wacht ik tot de finale. Maar na twee, drie ronden was onze voorsprong een halve minuut en ging ik door. Het was leuk, want ik train regelmatig met Bart in Essen. En het publiek moedigde ons enorm aan."

In de achtergrond ontstond een groep met daarbij alle grote namen, op die van Klaas Vantornout na. De thuisrijder werd opgehouden na de eerste bocht en zou nooit de kop van de koers zien. Dat was wel het geval voor Albert. "Maar van overnemen was geen sprake. Ik zat voortdurend op mijn limiet." Albert zou zevende worden.

Bij het naderen van de slotronde werd het tempo vooraan opgedreven. Aernouts probeerde het in de voorlaatste ronde na een demarrage in de zandbak. "Het was een alles of niks poging", zei hij na afloop. "Ik weet dat als ik met Zdenek de laatste ronde inga, ik weinig kans maak. Maar Zdenek was attent en net iets sterker."

Onze favoriet nam in de laatste ronde over en reed Aernouts van zich los. "Heel leuk om opnieuw te winnen. Nu heb ik wel al mijn wedstrijden gewonnen, maar binnenkort kan het heel anders zijn. Ik moet alles meepakken wat ik kan. Een tweede eindzege? Daar denk ik nog niet aan. We zijn nog maar oktober, hé."

Sven Nys eindigde op ruime afstand als derde, voor een sterke Steve Chainel en Bart Wellens. De volgende wedstrijd om de Superprestige is die van Zonhoven op 31 oktober over drie weken. Maar de volgende afspraak is die in Ardooie van komende donderdag, om daarna af te reizen naar het Zwitserse Aigle voor de wereldbeker.
By on 10/10/2010