Solo naar nummer zes in Aigle

Solo naar nummer zes in Aigle

Zdenek zet zijn zegereeks door. Ook het Zwitserse Aigle, waar vandaag de eerste manche voor de wereldbeker werd verreden, was niet veilig voor onze kampioen. Hij verwees er Niels Albert na een knappe solo naar de tweede plaats en is de eerste leider in de wereldbeker.

Net als enkele seizoenen geleden werd er in de achtertuin van de UCI gestreden om de eerste onderscheiding op het hoogste niveau. Ondanks de gietende regen van de voorbije dagen – ook in Zwitserland – was het parcours helemaal droog en werd er vooral heel snel gereden.

Om 15u werden de renners op gang geschoten en was het Sven Nys die als eerste het veld mocht induiken. Styby, die bij de start pijnlijk in aanraking kwam met een supporter, volgde in zijn spoor en nam niet veel verder al resoluut de leiding. "Om de groep uit de dunnen", klinkt het. "Het is gevaarlijk om met een groep van tien man rond te rijden. En dus zette ik de gas open."

Toch werd alles op een lint getrokken en lukte het onze Tsjech aanvankelijk niet weg te rijden. Ook niet in de tweede, derde of vierde ronde. En dus wachtte Zdenek zijn moment af tot driekwart koers om net voor het wasbord – zoals die in Loenhout – en de zandbak voor de eerste verschillen te zorgen. "Het ideale moment. Ik dacht dat Bart Aernouts zou meeschuiven, maar zat plots alleen."

Aernouts beet zich inderdaad net als vorige week in Ruddervoorde lang vast in het wiel van Styby, maar boog uiteindelijk toch het hoofd. Later in de wedstrijd zou de man uit Essen net als Bart Wellens af te rekenen krijgen met pech en terugvallen. Daardoor schoof een langzaam terugkerende Niels Albert plots knap naar voor.

Een bedreiging vormde de voormalige wereldkampioen echter niet. Zdenek ging de laatste ronde in met een geruststellende voorsprong en boekte zijn zesde overwinning van het seizoen… op zes wedstrijden. "Maar het was niet zo makkelijk als het misschien leek. Het was de zwaarste cross tot dusver."

Albert strandde op de tweede plek voor Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Steve Chainel. "Hou Albert maar in het oog. Volgende week doet die zeker mee voor de overwinning in Plzen", aldus Zdenek. Belgisch kampioen Nys kende niet zijn beste dag en werd pas negende. "Maar schrijf ook Sven nog maar niet af. Binnenkort wint die weer."

Styby neemt door deze zege uiteraard ook de leiding in het klassement van de wereldbeker. "Heel mooi", gaat hij verder. "Ik ben heel blij dat ik die trui weer heb. Het is pas de tweede keer in mijn carričre dat ik hem eigenlijk mag dragen." Of de wereldkampioen echter het witte shirt van de wereldbeker komende zondag verkiest boven de regenboog lijkt onwaarschijnlijk.
By on 17/10/2010