Tweede in het zand van Koksijde

Tweede in het zand van Koksijde

De leidersplaats in de World Cup blijft in handen van Zdenek. Onze favoriet sleepte in de Duinencross van Koksijde een tweede plaats uit de brand, ondanks mindere benen. Niels Albert reed met overtuiging naar zijn eerste zege van het seizoen.

Met meer lood in de benen dan goede moed kwam Zdenek vandaag aan de start aan de kust. De verplichtingen van de voorbije dagen wogen zwaar door. "Door de transfergeruchten van Quick Step was het soms drukker dan na het WK. Ik kreeg voortdurend telefoons." De herinneringen van vorig jaar, toen Zdenek hier heel knap won, zorgde echter voor de nodige motivatie.

Om 15u weerklonk het startschot en dook Styby als een van de eersten het aangepaste parcours op. De andere favorieten, met Niels Albert, Sven Nys en Bart Wellens, hadden hun start volledig gemist en staken pas later hun neus aan het venster. Styby wachtte niet, maar kon tegelijk niet profiteren. "Ik had totaal geen kracht."

Een hergroepering volgde in de derde ronde, waarna Nys zijn moment uitkoos. "Om de groep van negen wat uit te dunnen", klonk het. Met succes, want de Belgische kampioen nam snel voorsprong. Al werd hij niet veel later alweer teruggeslagen door een aflopende ketting.

Albert nam het in dank af en ging op zijn beurt op zoek naar de zege. De dorpsgenoot van Nys nam in geen tijd tien seconden bonus. "Maar dat werden er snel twintig", zegt Zdenek. "Ik kon hem gewoon niet volgen. Niels was beter, punt." Terwijl de voormalige wereldkampioen zijn voorsprong verder wist uit te diepen, speelde zich in de achtervolging een duel uit om de dichtste ereplaats.

De eerste die het solo probeerde was Wellens, die zich echter in de laatste ronde lelijk tegen kwam. Onze Tsjech sloot weer aan, bracht Bart Aernouts en een sterk teruggekomen Nys terug, en ging vervolgens op zijn beurt op zoek naar de tweede plaats. En mede door een foutje van Wellens in de zandbak slaagde hij ook in zijn opzet. Toen was de eerste overwinning van het seizoen voor Albert wel al lang een feit.

"Meer zat er niet in vandaag", was Zdenek eerlijk na de wedstrijd. "Ik had wel wat schrik, want er moest toch wel wat worden gelopen. Maar de pijn in de knie was te doen. Het is al erger geweest. Nu kijk ik vooral uit naar mijn bed en wil ik morgen weer scoren in Gieten."

Nys werd uiteindelijk nog derde, voor Aernouts en Wellens. Kevin Pauwels, de nummer twee uit het klassement, eindigde als achtste en verliest daardoor terrein in de wereldbeker. Net als vorig jaar lijkt het dus opnieuw een gevecht te gaan worden tussen Styby en Albert. "Graag met dezelfde afloop als vorig jaar", lacht onze kampioen. De volgende wedstrijd om de wereldbeker volgt volgende week in het Spaanse Igorre.
By on 27/11/2010