Knappe derde plaats bij heroptreden

Knappe derde plaats bij heroptreden

Zdenek is maandag heel knap derde geworden in de Superprestige van Diegem. Knap, want onze wereldkampioen was door een blessure een maand out. De overwinning ging naar Niels Albert, die Sven Nys naar de tweede plaats verwees.

"Ik heb er veel zin in", klonk het ruim voor de start. En dat was ook te merken. Met de lach op het gezicht spelde Zdenek zijn vertrouwde nummer één op zijn shirt, die hij door de blessure noodgedwongen dertig dagen moest missen.

De lang gehoopte terugkeer werd gevierd in Diegem. De organisatoren zullen weinig thuis geweest zijn met kerst, want ze moesten voor deze avondcross – de start werd pas gegeven om 17.30u – maar liefst 75 lichtmasten plaatsen, goed voor 30.000 euro. Maar daar zat onze Styby niet mee in.

Zdenek ging zelfs als een speer van start en dook als eerste het met sneeuw geplaagde veld in. "En door de opeenstapeling aan adrenaline van de voorbije maand sloeg ik zomaar een kloof", gaf hij toe. "Het was die eerste ronde puur genieten, tot ik tegen de grond ging."

De schuiver koste onze kampioen zijn leiderspositie en de gashendel werd daarop wat gedempt. Styby viel terug naar de tiende plek, om later in de wedstrijd weer wat plaatsen goed te maken. Albert en Nys, de mannen van de streek, keken niet achterom en schudden een koppeltijdrit uit hun benen.

Het duo nam snel een halve minuut voorsprong op de trein van Telenet-Fidea, die bestond uit Rob Peeters, Bart Wellens, Kevin Pauwels en Tom Meeusen. Na een goed halfuur sloot ook kopman Zdenek aan, en nestelde die zich langzaam maar zeker naar de derde plaats om die ook niet meer uit handen te geven.

Albert en Nys gingen samen de slotronde in, waar de Belgische kampioen zich in de laatste hectometers parkeerde met materiaalpech. De zege ging zo net als vorig jaar de man van BKCP, die zijn eerste Superprestige van het seizoen mocht vieren. De ontgoocheling bij Nys was groot, de vreugde bij de nummer drie des te groter.

"Deze plaats is als een overwinning", zei Zdenek na afloop. "De aankomst was geweldig. De mensen die mijn naam riepen, op de borden sloegen: puur genieten! Het doet heel veel plezier dat mijn supporteren me trouw zijn gebleven."

En wat over de wedstrijd? "Ik weet dat ik iets te snel van start ben gegaan en dat heb ik even moeten bekopen. Mijn val? Ik denk dat dat aan mijn afwezigheid lag. Misschien ben ik wat techniek verloren, maar dat komt wel terug."

Woensdag Loenhout? "Ik wil niemand doen schrikken, hoor, maar aan mijn val heb ik een lichte wonde overgehouden. Maar als het goed is, start ik straks wel gewoon in Loenhout. Daarna volgen ook Bredene, Baal en Tervuren. We vliegen er weer in!"
By on 27/12/2010