Ook op het podium in Loenhout

Ook op het podium in Loenhout

Groen licht: Zdenek mocht vandaag van start gaan in de GVA manche van Loenhout. En daar deed hij het net als in Diegem bijzonder goed. Niels Albert won de wedstrijd voor Sven Nys en Styby eindigde wederom op de derde plek, voor de neus van Kevin Pauwels, die leider blijft in het klassement.

Na de schuiver in de avondcross van Diegem was het even bang afwachten voor Zdenek. "Kan ik woensdag wel starten", vroeg hij zich stil af. Maar op dinsdag werden de twijfels van tafel geveegd en kwam de verlossende Twitter. "Hé, Lars, ik plaats wel een groter verzet, zodat ik je straks kan volgen."

Jawel, voor het eerst sinds een seizoen of twee mocht Zdenek het in Loenhout opnemen tegen voormalig wereldkampioen Lars Boom. Die was na zijn zege in de wereldbeker van Heusden-Zolder afgelopen zondag dan ook de te kloppen man. Maar Boom kwam zich snel tegen en zou pas elfde worden.

Ook Gerben de Knegt kende zijn beste dag niet. De Nederlander kwam pijnlijk ten val bij de start en was meteen op achtervolgen aangewezen. Styby daarentegen dook als eerste het veld in en toonde opnieuw met trots zijn regenboog. Of toch voor even: want door de dooi was er van sneeuw nog weinig sprake en was het parcours omgetoverd tot een modderpoel.

Een lekke band in de tweede ronde verstoorde de goede start van Styby en Nys profiteerde. De Belgische kampioen won aan de streep een punt op concurrent Pauwels, die een ronde later het gezelschap kreeg van een verbazend sterke Philipp Walsleben en een slecht gestarte Niels Albert. Het trio reed samen met de teruggekeerde wereldkampioen de kloof naar ‘de Kannibaal’ helemaal dicht.

Toch bleef het vijftal niet lang samen. Door een probleem met de klikpedaal moest onze Tsjech de rol lossen en gingen Albert en Nys er net als in Diegem met z’n tweeën vandoor. De wedstrijd leek vervolgens op een sprint uit te draaien, tot Nys in de slotfase onderuit ging in de materiaalzone. Albert bedankte en boekte – daarom niet minder verdiend – zijn tweede zege op rij.

Styby hield ploegmaat Pauwels af en strandde als derde. "Het hoogst haalbare vandaag", was onze favoriet eerlijk. "De wedstrijd was hard met weinig recuperatiestroken. Ik heb veel fouten gemaakt, maar dat is normaal als je een maand enkel op de weg fietst. Ik had wel wat pech met onder andere die lekke band en problemen aan de klikkers. Maar ik denk dat Niels sowieso de betere is van ons drieën, ook al heeft Sven de laatste tijd regelmatig pech."

Ondanks zijn afwezigheid in Essen staat Zdenek nog mooi derde in de stand van de GVA Trofee. "Maar daar ben ik niet te veel mee bezig", klinkt het. "Ik zal al heel tevreden zijn als ik in de top drie eindig. Ik neem wedstrijd per wedstrijd en kijk nu al uit naar morgen. De cross in Bredene telt voor geen klassement mee en dat zal het een stuk makkelijker maken om er te winnen. Maar we zullen wel zien."
By on 29/12/2010