Tweede plaats op Nieuwjaar

Tweede plaats op Nieuwjaar

Sven Nys heeft wederom zijn eigen Grote Prijs naar zich toe getrokken. De Belgische kampioen was op nieuwjaarsdag de beste in de GVA manche van Baal, waar hij Styby naar een vierde opeenvolgende tweede plaats verwees.

De renners werden op de eerste dag van het nieuwe jaar niet gespaard. Een regenvlaag maakte van het parcours namelijk één grote modderpoel. Nys was – hoe kan het ook anders – de grote favoriet. De man van Landbouwkrediet ging tevens op zoek naar de leidersplaats in het klassement van de GVA Trofee, waar Kevin Pauwels een kleine voorsprong verdedigde.

Ook Lars Boom was van de partij. En dat meteen voor het laatst, want na het kampioenschap van volgende week trekt de Nederlander een streep onder zijn seizoen. Een groot succes werd de Grote Prijs Sven Nys echter niet voor de kampioen, die nochtans goed was gestart. In de eerste ronde kwam Boom zwaar ten val en moest hij noodgedwongen opgeven.

Zdenek nam over en sloeg een kleine bres. Niet voor lang, want al in de tweede ronde sloot de thuisfavoriet weer aan. Niels Albert sprong naar plaats drie, maar zou nooit in het stuk voorkomen. De wedstrijd draaide vervolgens uit op een tweestrijd tussen Nys en Styby, die elkaar het leven tot in de slotfase zuur maakten.

Onze wereldkampioen nam in de laatste ronde resoluut de leiding en probeerde Nys van een tiende zege te houden. Even leek dat ook te gaan lukken. "Maar plots kwam ik in een slecht spoor terecht en nam Nys weer over. Na die scherpe bocht die erop volgde, kon ik hem niet meer inhalen", klonk het bij Zdenek.

"Het belangrijkste is dat ik heb kunnen vechten om de overwinning. Ik had vandaag echt een goed gevoel. Heb ook genoten van de sfeer in de wedstrijd zelf. De supporters blijven niet thuis om Nieuwjaar te vieren, maar komen ons aanmoedigen. Ik moet ook die van Sven Nys bedanken want ook zij waren zoals altijd heel sportief."

Na zijn terugkeer stond Styby altijd op het podium. "Maar of ik aan mijn top zit? Dat weet ik niet. Ik hoop van niet, want ik wil straks ook nog graag Tsjechisch kampioen worden en mijn wereldtitel verlengen." Albert legde beslag op de derde plaats, voor Klaas Vantornout en Bart Wellens. Pauwels eindigde pas als zevende en verliest zijn leidersplaats in het klassement.
By on 01/01/2011