Styby op zoek naar vijfde Tsjechische titel

Styby op zoek naar vijfde Tsjechische titel

In Hlinsko staat zaterdag de Tsjechische titel op het spel. Zdenek start als topfavoriet en gaat op zoek naar een vijfde gouden medaille. "Maar ik zal het niet cadeau krijgen", zegt hij. "Ik weet maar al te goed dat ik bovenaan sta in de lijstjes, maar ik heb enorm veel respect voor de concurrentie."

Een dag eerder dan in België en Nederland zal er in Tsjechië gevochten worden om de nationale titel. Na Tabor is het nu de beurt aan Hlinsko, dat het kampioenschap al voor de derde keer mag organiseren. "Ik ben nog niet op het parcours geweest, maar ik weet dat er momenteel veel sneeuw ligt. Nu nog wel, want ze geven vijf graden en dus verwacht ik een modderomloop."

De enige Tsjech die Styby dit jaar kon kloppen was Radomir Simunek, die onlangs zijn sleutelbeen brak en er dus niet bij is. "Heel jammer", is onze kampioen eerlijk. "Ik heb liever dat iedereen aan de start verschijnt. Maar goed. Ik denk dat ik met onder andere Martin Zlamalik mijn handen ook vol zal hebben. Ik ga de zege dus niet cadeau krijgen. Misschien rijden ze wel op mijn wiel."

Radomir Simunek senior is momenteel recordhouder met zeven nationale titels op zijn naam. "En ik heb er nu vier", weet Zdenek. "Misschien is het wel een doel om zijn record te evenaren, of zelfs te breken. Maar dat is allemaal nog veel te ver af. Ik ben niet op zoek naar nummer zeven, wel naar nummer vijf."

Aan de supporters zal het niet liggen. De supportersclub uit Stribro zal namelijk massaal aanwezig zijn om hun Styby naar de titel te schreeuwen. "Heel leuk, want ik krijg niet vaak de kans mijn regenboog te tonen aan eigen publiek. Ook mijn vaste mecaniciens komen over van België. Mijn vriendin Ine blijft dan weer in België."

En na het kampioenschap? "Dan vertrek ik onmiddellijk naar Vienna. Daar zal ik overnachten en de volgende ochtend vertrekken naar Mallorca."
By on 06/01/2011