Styby met geheim wapen

Styby met geheim wapen

Geen Styby op het parcours in Sankt-Wendel op vrijdag. De wereldkampioen verkoos een rustige training samen met de Franse selectie boven een tweede verkenning van het parcours. "Ach, ik mis niks. Morgen ligt het parcours er toch weer iets anders bij. Ik maak me niet druk."

Geen stress dus?

Welke stress? Nee, ik heb er geen last van. Ik weet dat ik alles gedaan heb om mijn titel te verlengen en zondag is het zover. Laat maar komen. En als ik die trui moet afgeven, heb ik daar geen problemen mee.

Het parcours is in ieder geval in jou voordeel.

Ik heb inderdaad een streepje voor als het rondje heel hard is. Maar van mij mag het evengoed een beetje dooien. Ik zal mijn vel zeer duur verkopen.

Bij veel modder denken we aan Sven Nys.

Ik ook. Stel dat het parcours er straks zoals donderdag uit ziet, wint Nys met een minuut voorsprong. Dan is het echt een rondje zoals de Koppenberg of Asper-Gavere. Maar: daar houden we met de weersvoorspellingen van nu weinig rekening mee.

Wie zijn verder de favorieten?

Niels Albert, Kevin Pauwels en Francis Mourey. En zet daar ook maar Bart Wellens bij. Ik geloof echt dat hij heel ver kan geraken. Bart heeft niets te verliezen en kan furieus starten. Schrijf hem maar op.

Maar jij bent wel degene met een geheim wapen.

Bedoel je mijn fiets? Ja, een prachtexemplaar. Ik heb hem speciaal laten maken bij Ridley. Ik moet zondag mijn regenboog inleveren en dus start ik liever met een bescheiden fiets. Ze hebben er echt iets moois van gemaakt in de Tsjechische kleuren.

De laatste wedstrijd in die regenboog ging trouwens niet al te best.

Misschien was ik daar wel iets te enthousiast. Start ik daar niet zo snel, eindig ik misschien wel op het podium. Maar in Hoogerheide ben ik nooit goed geweest. De weken daarvoor train ik altijd hard voor de supercompensatie richting het wereldkampioenschap. En dat pakt altijd wel goed uit.

Waarmee ben je zondag tevreden?

Ik ben tevreden als ik een goede wedstrijd heb gereden en weet dat ik er alles heb voor gedaan. Het podium is leuk, maar stelt heel weinig voor. Ik kan het weten: ik was ook al twee keer tweede. Het verschil tussen een gouden en een zilveren medaille is bijzonder groot. Goud is mijn enige doel.

Bij winst kom je hier wonen.

Sankt-Wendel zal ik nu al nooit meer vergeten. Het was de start van mijn carričre. Stel dat ik hier in 2005 geen wereldkampioen bij de beloften was geworden, was er van een carričre nu misschien helemaal geen sprake. Hier winnen en mijn periode bij Telenet-Fidea afsluiten zou een hele mooie symboliek zijn.
By on 28/01/2011