WERELDKAMPIOEN!

WERELDKAMPIOEN!

De tweede wereldtitel is een feit. Zdenek is opnieuw wereldkampioen! Er was in het Duitse Sankt-Wendel niemand in staat Styby van zijn troon te stoten. "Eén aanval was blijkbaar genoeg", klonk het na afloop bij een overgelukkige wereldkampioen. "Ja, ik had gewoon een hele goede dag."

Het moest vandaag gebeuren. Het seizoen redden. Na de knieblessure verloor Zdenek zijn kansen op enkele mooie prijzen en trok hij zich voor een maand terug uit de veldritwereld. "Ik kon mijn seizoen alleen nog redden in Sankt-Wendel. Ik heb er dan ook alles aan gedaan om hier te winnen."

Geen stress bij onze favoriet. "Nee. Ik zou bijna stress krijgen omdat ik geen stress voel. Ik moest me vanmorgen even boos maken op mezelf. ‘Styby, het is wel het wereldkampioenschap, hé.’ Maar ik voelde eerlijk gezegd niets. Ik had al gewonnen. Eerder deze week, met mijn nieuw contract."

Zdenek ging goed van start en dook zelfs als eerste het bevroren veld in. "Ik dacht: ik moet zo snel mogelijk een aantal Belgen kwijt. Ik was echt bang om na een ronde of twee met vijf Belgen in mijn wiel te zitten. Je weet nooit dat ze plots toch een blok gaan vormen."

De eerste versnelling van Styby leverde geen verschillen op. Een groep van zes leek de wedstrijd te gaan bepalen, tot ene Sven Nys in de derde ronde op de trappers ging lopen. Zdenek was alert en ook thuisfavoriet Philipp Walsleben schoof even met de wereldkampioen van 2005 mee.

Na een goed halfuur schudde Styby zijn laatste concurrent van zich af. "Nys vroeg of ik wou overnemen. Ik dacht: geen probleem, maar dan wel hard. Ik wou graag eens testen en zien hoe sterk hij wel was. Maar toen ik plots omkeek, was er van Nys geen sprake meer."

Zdenek twijfelde niet en reed in één ronde iets meer dan twintig seconden bij elkaar. Daarna reed Nys nog eens lek, en was de buit voor onze Styby zo goed als binnen. "Maar mijn lekke band is geen excuus. Ik was vandaag heel sterk, maar er was er gewoon nog eentje sterker", klonk het sportief bij Nys.

De ronden volgden elkaar op en na iets meer dan een uur was de tweede wereldtitel voor Zdenek een feit. "En daar ben ik ongelofelijk gelukkig mee. Ze zeggen dat een eerste keer wereldkampioen worden moeilijk is en het de tweede keer iets makkelijker gaat. Maar ik heb vandaag toch geweldig afgezien."

Nys veroverde de zilveren medaille, terwijl het brons na een spannend duel naar Pauwels ging. Francis Mourey viel net naast het podium en Walsleben maakte de top vijf compleet. Niels Albert, medefavoriet, reed al in de eerste ronde lek en verloor daar zijn kansen op de overwinning.
By on 30/01/2011