"Ik wil beter zijn"

Morgen gaat het nieuwe seizoen van start voor Zdenek. Daarin wil hij alles behalve zijn zilveren medaille van het WK verdedigen, evenals zijn tweede plaats in de UCI ranking, zijn derde plaats in de GVA Trofee en zijn achtste plaats in de Superprestige. “Nee”, zegt hij, “ik wil het veel beter doen.”

Wat zijn je doelen, Zdenek?

ZS: Ik kijk enorm uit naar de eerste wedstrijden. Ik hoop vooral om het beter te doen dan vorig jaar. Ik was toen ook enorm gemotiveerd, maar ik kende een hele slechte start. Ik heb afgelopen zomer goed gewerkt en heb mijn trainingen beter gecontroleerd dan andere jaren.

Wat zijn de prioriteiten?

ZS: Ik zal me zeker niet concentreren op één wedstrijd, als je dat bedoelt. Ik wil graag in elke wedstrijd goed zijn en hoop hoog te staan in alle klassementen.

Iets wat je ploegmaat Bart Wellens al mag vergeten.

ZS: Hij trainde woensdag nog met ons mee en hij zei dat hij erg moe was en eigenlijk een hele dag wil slapen. Hij heeft een soort virus waardoor hij misschien meer dan een maand zonder fiets verder moet. Het is heel jammer voor Bart. Ik hoop dat we hem zo snel mogelijk terug zien in het veld.

Ben je tevreden over je prijzengeld?

ZS: Ik heb een contract voor alle grote wedstrijden en ik kan zeggen dat ik daar heel tevreden mee ben. Maar het is inderdaad beter dan vorig seizoen.

De nummer twee van het WK krijgt wat extra.

ZS: Klopt niet. Het verschil tussen de eerste en tweede plaats is enorm, ook bij andere wedstrijden. Niels Albert is wereldkampioen en zijn prijs ging omhoog. Die van mij ook, maar niet gigantisch.

Volgend weekend sta je aan de start in eigen gemeente, in de veldrit van Stribro.

ZS: Ik kijk daar echt enorm naar uit! Ik zal wellicht iets meer nerveus zijn dan anders, omdat er veel vrienden zijn en iedereen zal verwachten dat ik ook zal winnen. Daar ga ik natuurlijk ook wel voor. Het parcours is vlakbij en ik hoop dat het een mooie wedstrijd zal worden.

Deze vraag moeten we haast stellen: het WK is dit seizoen in Tabor, in eigen land.

ZS: Het zal mijn eerste WK worden op eigen bodem. In 2001, toen het ook in Tabor werd verreden, was ik er helaas niet bij. Maar het is nog te ver af, ik concentreer me nu op de wedstrijden van nu.


By Niels De Wit on 19/09/2009