Zdenek toont zich in de Vattenfall Cyclassics

Zdenek toont zich in de Vattenfall Cyclassics

Styby reed zich gisteren tijdens zijn eerste klassieker op de weg mooi in de kijker. Onze Tsjech probeerde in de finale weg te raken, maar de wedstrijd eindigde traditioneel op een sprint. Daarin moest Gerald Ciolek, een ploegmaat van Zdenek, maar nipt de duimen leggen voor Edvald Boasson Hagen.

Pavel Brutt bleef in de finale als enige over van een vroege vlucht van vijf. De Russische kampioen trok geweldig door op de Waseberg en kreeg daarna het gezelschap van een man of tien. Daarbij klinkende namen als Björn Leukemans en Jürgen Roelandts. Maar vooral: ook die van Zdenek.

Samen met ploegmaat Matteo Trentin – ook weer van de partij in de finale – probeerde Styby met de rest van de kopgroep het peloton schaakmat te zetten. Tevergeefs, want Liquigas zorgde na de laatste passage op de Waseberg, op zestien kilometer van het einde, voor een hergroepering.

Favoriet André Greipel had de boot gemist en zo rook Ciolek zijn kans. De Duitser stuurde Styby en enkele anderen naar voor om tempo te maken waardoor Greipel niet meer terug kwam. Met succes, al botste Ciolek na 216 kilometer wel op een hele sterke Noor. Styby bolde als 34e over de streep.

"Wat een dag", klonk het na afloop. "Dit was mijn eerste klassieker. Heel tevreden over mijn wedstrijd. Nu heb ik wel 216 kilometer op de fiets gezeten, nu staan er nog zo’n 800 op me te wachten. Ik ga voor een paar dagen naar Tsjechië. Ben blij dat ik mijn familie weer ga terugzien."
By Niels De Wit on 22/08/2011