Chci zažít lepší sezónu

Chci zažít lepší sezónu

Na prahu nové sezóny stojí úradující vicemistr sveta v cyklokrosu Zdenek Štybar. Bude v ní obhajovat nejen stríbro, ale i 2. místo v žebrícku UCI, 3. místo v seriálu GVA a 8. prícku v Superprestige. O svých ambicích hovorí v tomto rozhovoru.

Co od sezóny ocekáváš?

Už jsem se nemohl dockat prvních závodu. Uvidíme, co prinesou. Vloni jsem byl taky hodne natešený, ale zacátek mi nevyšel podle predstav. Letos to šlo pres léto úplne jinak, mel jsem prípravu více pod kontrolou. Vloni jsem byl zrejme pretrénovaný.

Jaké máš priority?

Nejde ríkat, že bych se soustredil treba jen na mistrovství sveta. Závodník se posuzuje podle výkonu v celé sezóne, proto chci, aby byla celkove lepší a mela vysoký standard. Rozhodne se nebudu soustredit na jeden seriál. Chci, abych byl schopen jezdit co nejlíp v každém závode.

V techto dnech se objevila zpráva a nucené pauze tvého stájového kolegy Barta Wellense kvuli zdravotním problémum. Co se mu stalo?

Ješte ve stredu s námi trénoval a ríkal, že je hrozne unavený, že se mu chce porád spát. Chytil nejaký virus a co jsem slyšel, musí být asi mesíc bez kola a jen odpocívat. Držím Bartovi palce, aby se vrátil co nejdrív.

Mužeš prozradit, jestli sis v nové sezóne polepšil na startovném?

Mám podepsané smlouvy na všechny seriály a mužu ríct jen to, že jsem spokojen. Jsem na tom o trošku líp než vloni.

Promítlo se na tom i tvé druhé místo na mistrovství sveta?

Mezi prvním a druhým místem je porád strašne veliký rozdíl. Treba cena Nielse Alberta jako mistra sveta logicky vyletela nahoru, ale u me se to nijak zvlášt neprojevilo. Závodníci se neposuzují jen podle jednoho závodu, ale podle celé sezóny.

Za týden se predstavíš v jednom z mála startu doma. Bude to závod ceského poháru u tebe doma ve Stríbre, který porádá táta. Jak se na to tešíš?

V první rade asi budu víc nervózní, protože tam bude spousta známých a všichni ode me budou cekat vítezství. A já se o nej budu rvát. Je to premiéra pro Stríbro, domácí premiéra pro me, trat je kousek od našeho baráku a moc se teším.

V lednu se jede v Cesku mistrovství sveta. Bude pro tebe start v Tábore necím výjimecný?

Bude to moje premiéra na šampionátu doma, protože v Tábore v roce 2001 jsem ješte nestartoval. Ale ješte je to daleko, zatím se tím nijak nestresuju.






By Jan Kruta on 18/09/2009