Tweede in Heusden-Zolder

Tweede in Heusden-Zolder

Styby is vandaag tweede geworden in de wereldbekermanche van Heusden-Zolder. Een verrassing, ook voor de wereldkampioen. "Ik had het vooraf niet verwacht. Ik ben wel tevreden, maar eigenlijk vooral teleurgesteld omdat ik net niet win."

Het parcours lag er door de aanhoudende regen van de voorbije week vettig bij. Er werd geschoven, zelfs gevallen en vooral vaak van fiets gewisseld. De eerste ronde stond op naam van Kevin Pauwels, die op zoek ging naar zijn derde overwinning in de wereldbeker dit seizoen.

Sven Nys, zijn grote concurrent, sloot aan en de twee leken vertrokken. Toch was de aansluiting voor Zdenek na ronde twee een feit. Samen met een verrassend sterke Lars Boom en Bart Wellens hing onze man zijn wagonnetje bij het duo aan. Het vijftal was goed vertrokken.

Nys en Pauwels bestookten elkaar steeds, de rest, inclusief Styby, beet op de tanden. Het breekpunt voor Boom en Wellens volgde net voor het halfuur en ook die van ons hing even aan de rekker. Een ronde of twee later volgde weliswaar een eerste demarrage.

Zdenek probeerde te profiteren van de rivaliteit tussen de nummers één en twee uit de wereldbeker, maar geen van die wou de overwinning zomaar uit handen geven. Zelfs een tweede en derde prik leverde geen verschillen op en het trio ging samen de laatste ronde in.

Met een ultieme maar vooral langgerekte demarrage probeerde Styby de zege nog naar zich toe te trekken. "Ik dacht even dat het er goed uit zag, toen we de laatste rechte lijn opdraaiden. Maar Kevin zat lang niet zo ver als dat ik dacht. Daar heb ik misschien een fout gemaakt."

Pauwels ging in de laatste meters voorbij Zdenek en zegevierde. Nys, die in de laatste bocht onderuit ging, strandde als derde, ver voor Klaas Vantornout en Tom Meeusen. "Nu zit ik hier met een dubbel gevoel: blij dat ik weer voor de zege vecht, teleurgesteld dat ik het net niet afmaak."

"Eerlijk? Nee, ik had niet gedacht dat ik hier al zou meedoen, maar ik had het natuurlijk wel gehoopt. ’t Was een harde wedstrijd en aan het einde een enorm lange sprint. Ach, de volgende keer beter, hé. Misschien al woensdag in Loenhout?" In het klassement van de wereldbeker blijft Zdenek derde.
By on 26/12/2011