Styby mist maar net podium op Nieuwjaar

Styby mist maar net podium op Nieuwjaar

Een sterke laatste ronde leverde Zdenek op Nieuwjaar een vierde plaats op in de Grote Prijs Sven Nys. En dat op zijn splinternieuwe roze fiets van Specialized. "Ik ben een beetje te enthousiast van start gegaan. Misschien wilde ik te graag mijn nieuwe outfit showen."

Niet alleen waren er de nieuwe kleuren van Omega Pharma-Quick Step, zoals zijn ploeg vanaf nu door het leven gaat, ook kreeg Zdenek dus een paar nieuwe fietsen cadeau. "In een opvallend kleurtje. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Specialized, die haar eerste fietsen in het roze maakte."

Zdenek showde ook maar al te graag de rest van zijn nieuw speelgoed. "Heb je mijn nieuwe Zipp wielen al gezien? Bovendien is mijn fiets nu ook weer afgesteld met Sram. Mijn mecaniciens hebben werk gehad. Ik heb nu ook nieuwe brillen van Oakley en een nieuwe helm, ook van Specialized."

Met al dat nieuw wou Zdenek graag meteen zijn sponsors bedanken. "Iets té graag", klonk het na afloop. "Ik ben snel van start gegaan en raakte helemaal mijn ritme kwijt. Ik kwam op de achtste plaats te liggen en dacht dat ik zelfs nog dieper weg zou zakken, maar uiteindelijk kwam ik er weer door."

Sven Nys was er toen al lang vandoor. De thuisfavoriet maakte er een onemanshow van en soleerde van start tot finish naar zijn eerste zege in de GVA Trofee dit seizoen. Zdenek, steeds in de achtervolging, niet eens op Nys zelf, maakte in de slotronde nog wel veel plaatsen goed.

"Ik heb alles gegeven en strandde zo nog op een vierde plaats. Niet slecht, maar ik wilde meer. Ach. ’t Is ook niet makkelijk om van de ene dag op de andere van fiets te veranderen, al geloof ik wel dat het op tijd goed zal komen. Hopelijk kan ik het de komende dagen wat gewoon worden."

En wat met de prestatie van Nys? "Die was enorm sterk, hé? Ik denk dat hij de beste dag van zijn seizoen had. Eigenlijk is het voor hem jammer dat het WK niet elk jaar hier is, dan was hij al voor de elfde keer kampioen geworden. Ik heb veel respect voor hem. Op zijn 50e zou hij nog crossen kunnen winnen."

In het klassement van de GVA Trofee ziet Zdenek leider Kevin Pauwels weer iets verder uitlopen. Die werd vandaag tweede na Nys. Zdenek volgt nu op zestien stuks. De volgende manches zijn Lille en Oostmalle, allebei na het wereldkampioenschap in Koksijde.

Volgende week overigens geen GVA, Superprestige of wereldbeker, maar wel het kampioenschap van Tsjechië. "Ik heb al gezien dat het daar niet makkelijk gaat worden. Martin Zlamalik was vandaag goed en Radomir Simunek is altijd goed voorbereid om een gooi te doen naar de titel."

Photo Š Cyclephotos.co.uk
By on 01/01/2012