Wereldkampioen wint wereldbeker in Liévin

Wereldkampioen wint wereldbeker in Liévin

Styby is terug van nooit echt helemaal weggeweest. Met een overwinning in de wereldbeker van Liévin liet onze wereldkampioen zien dat hij klaar is om zijn titel over twee weken te verdedigen. "En zeggen dat ik er vandaag niet helemaal bij was. Ik was zelfs te laat bij de start."

En inderdaad: Zdenek was er niet bij. "Omdat ik me te laat meldde bij de start, moest ik van op de vijfde rij vertrekken. Achter mij waren er echt niet veel gasten meer. Gelukkig stond ik aan de rechterkant, de goede kant. Zo kon ik toch een hele hoop renners passeren."

Niet alleen was er die slechte startpositie, ook de banden waren met de natte vinger gekozen. "Iedereen startte op een ander soort dan ik. Gek genoeg had ik iets van: we zien wel. Ik was naar Frankrijk gekomen om een beetje te trainen."

De start verliep beter dan gehoopt. Zdenek wist zich in geen tijd in de zevende positie te nestelen, terwijl Niels Albert en Sven Nys, wel op de eerste rij vertrokken, zich lieten wegdrummen en nooit de kop van de wedstrijd zouden zien. Kevin Pauwels, leider in de wereldbeker, profiteerde.

Pauwels maakte van de slechte positie van Nys gebruik om in de aanval te gaan en nam Radomir Simunek en Philipp Walsleben op sleeptouw. Het drietal nam snel een seconde of tien. Zdenek voelde nattigheid, draaide als zevende de weg op en reed de kloof heel knap in één ruk dicht.

Walsleben zou afhaken en ook Simunek kreeg het na een tijd moeilijk. Albert en Nys hadden inmiddels de achtervolging tevergeefs ingezet. Het tempo dat Pauwels en onze Styby samen ontwikkelden bleek iets te hoog. Na driekwart koers telde de voorsprong al ruim een minuut.

Een eerste prik van Zdenek was de doodsteek voor Simunek, die wel de derde plaats nog zou veiligstellen. De tweede volgde een eind verderop in de elfde en laatste ronde. "Ik had voor het eerst dit seizoen gezien dat Kevin aan het afzien was. Daar wilde ik heel graag gebruik van maken."

Styby dwong Kevin tot het uiterste en dat leidde tot foutjes. Pauwels viel op de trappen en was verloren. "Ik weet niet of ik anders ook had gewonnen, maar het zou op zijn minst een heel interessante sprint zijn geworden", was onze kampioen, die de zege niet had gestolen, eerlijk.

"Die Tsjechische titel van vorige week heeft me veel vertrouwen gegeven", gaat onze favoriet verder. "Ik word beter en beter. Tijdens de wedstrijd had ik een heel goed gevoel. Dat was lang geleden. Ik ben blij dat ik naar huis kan met dat gevoel."

"Nu heb ik nog eens twee weken om te pieken naar het WK. Of ik hier conclusies uit trek? Toch niet. Het parcours ziet er in Koksijde helemaal anders uit", aldus Styby. De volgende en tevens laatste wedstrijd voor dat WK volgt volgende week in Nederland met de laatste wereldbeker in Hoogerheide.

Photo Š Cyclephotos.co.uk
By on 15/01/2012