Styby pakt ritzege in Duinkerke!

Styby pakt ritzege in Duinkerke!

Zdenek heeft zijn eerste overwinning op de weg te pakken. Onze favoriet toonde zich de sterkste in de koninginnenrit van de Vierdaagse van Duinkerke en won solo. In het klassement springt Styby naar de tweede plaats.

De vierde etappe bracht de renners over 183 kilometer van Gravelines naar Cassel. Daar moesten negen lokale ronden worden afgewerkt op een geaccidenteerd parcours. Niki Terpstra, ploegmaat van onze Tsjech bij Omega Pharma-Quick Step, brak de finale open.

Terpstra ging er samen met de Fransman Damien Gaudin vandoor en zou tot in de voorlaatste ronde aan de leiding rijden. Daarna nam Zdenek het roer over. Op de op een na laatste passage van de Casselberg ging hij snoeihard op de pedalen lopen.

Thomas Voeckler en Jérôme Pineau, nog een ploegmaat, waren de enigen die konden volgen. "Ik probeerde de laatste twintig kilometer hard te maken. Ik was heel blij dat Jérôme mee was, want op die manier konden we prima samenwerken."

Ondanks de goede verstandhouding kwam een uitgedunde groep toch weer terug en sloot diep in de finale ook leider Jimmy Engoulvent weer aan. "Op drie kilometer van het einde besloot ik om nog eens te gaan. Ik dacht: alles of niks. Ik ben zo snel mogelijk beginnen rijden."

Met succes. Niemand, zelfs de sterke Carlos Alberto Betancur, winnaar van de Baby Giro in 2010, was in staat Zdenek een duimbreed in de weg te leggen. "Ik keek naar achter en zag niemand meer. Dan moest ik natuurlijk niet meer wachten, hé. Ik perste er alles uit."

Uiteindelijk won onze man met tien seconden voorsprong. "Ik kon het niet geloven. Na de finish ben ik nog gaan vragen of er echt niemand vooruit was. Toen ik me realiseerde dat ik won, was ik overgelukkig. Een van de beste momenten uit mijn leven."

"Dit is een heel belangrijke overwinning voor me. Heel veel mensen waren negatief over het feit dat ik het op de weg zou gaan proberen. Vandaag heb ik laten zien dat ik het kan. Ik heb bij mijn beslissing naar mijn hart geluisterd en daar ben ik nu heel erg blij om."

"Het is speciaal om in Duinkerke te winnen. Hier maakte ik vorig jaar mijn debuut als wegrenner. Ik wil deze overwinning opdragen aan mijn ploeg en mijn familie, die altijd in mij geloofden. Ik ga morgen nog mijn best doen, maar tegelijk ook genieten van deze grote stap."

In de etappe van morgen kan Zdenek op papier nog een gooi doen naar de eindzege. In de stand volgt hij immers als tweede op 43 seconden van Engoulvent. De etappe is echter helemaal vlak en dus lijken de kansen op een stunt heel beperkt. De Vierdaagse is eigenlijk nu al geslaagd.

Foto Š Max Rosereau
By on 07/05/2012