Zdenek maakt favorietenrol waar in Boonen & Friends

Zdenek maakt favorietenrol waar in Boonen & Friends

Styby heeft in Mol de Boonen & Friends Charity Cross gewonnen. Geen grote verrassing, want het deelnemersveld bestond enkel uit wegrenners. De tweevoudige wereldkampioen startte daarom met een handicap van een minuut. "En die dichtfietsen was niet gemakkelijk", zuchtte hij na afloop.

Tom Boonen organiseerde al voor de vierde keer een veldrit voor het goede doel. De opbrengt, zo’n 84.550 euro, ging naar Move to Improve, een fonds dat kinderen met neuromotorische problemen steunt. De organisator zelf moest door ziekte forfait geven en was er dus niet bij.

Styby begon aan de veldrit met een minuut achterstand op de rest. "Ik zag ze vertrekken rond het Zilvermeer en dacht: dat gat krijg ik nooit dicht. Ik train nog maar een paar weken. En ik heb nog maar één keer op mijn nieuwe crossfiets gezeten. Ik verwachtte er dus niet veel van."

Na een halve ronde zat Zdenek toch al op veertig seconden van koploper Maarten Wynants. "Ik moest er vooral op rekenen dat de anderen veel fouten zouden maken in het zand. Ik had gezien bij de start dat ze met heel andere banden reden dan ik. Daar moest ik mijn voordeel uit halen."

Styby ging door op zijn elan en haalde de ene na de andere in. Ook Peter Sagan, in 2008 goed voor zilver op het WK bij de junioren in het veld, moest eraan geloven. Halfkoers meldde de Tsjechische kampioen zich vooraan. Maar Wynants gaf zich niet zomaar gewonnen.

De twee gingen samen de laatste ronde in. "Daar ben ik één keer heel diep moeten gaan om Wynants te lossen. En het is gelukt. Ik ben tevreden. De sfeer was hier heel goed. Het is altijd leuk om in België te crossen. Binnenkort, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, doe ik opnieuw mee."

"Het was normaal de bedoeling om mijn debuut te maken in Essen, maar dat zal door omstandigheden niet lukken. Als het goed is start ik wel in de wereldbeker van Heusden-Zolder en pik ik er daarna nog een paar mee. Het Tsjechisch kampioenschap in Stribro is mijn laatste cross."
By on 01/12/2012