Styby vierde bij terugkeer na chaotische sprint

Styby vierde bij terugkeer na chaotische sprint

In Essen stond vandaag de eerste van zeven crossen op het programma. Styby verbaasde zichzelf, reed een hele wedstrijd mee attent vooraan en kwam zelfs als eerste over de streep. De jury verwees hem echter na afloop naar plaats vier na een onreglementaire sprint. Jan Denuwelaere won.

De eerste wedstrijd was meteen een hele zware. Het parcours in de GP Rouwmoer lag er door de hevige regen slecht bij. "Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ik moet verwachten", klonk het voor de start. "Ik heb niet specifiek voor het crossen getraind. Ik ga een uur à bloc rijden en dan zien we wel."

Onze favoriet mocht door zijn zesde plaats in de UCI ranking plaatsnemen op de eerste rij en vertrok daardoor zeer goed. In het spoor van Niels Albert en Sven Nys werd hij na anderhalve ronde zelfs derde aan de tussensprint voor het klassement van de nieuwe Bpost Bank Trofee.

Verwacht werd dat Styby langzaam maar zeker vooraan zou wegzakken, maar niets was minder waar. Zdenek vocht zich zelfs een weg naar de kop en nam een ronde voor zijn rekening. Een schifting kwam er echter niet. Er ontstond een kopgroep van zeven.

Daarbij Niels Albert, Jan Denuwelaere, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters en Klaas Vantornout. Denuwelaere maakte daarvan de meeste indruk. De West-Vlaming zorgde voor een verrassing door ronde na ronde op een van de zwaarste stroken van het parcours afstand te nemen.

De rest moest de kloof telkens weer dichten. Styby bleef goed mee vooraan rijden en ging samen met Albert, Denuwelaere en Peeters de laatste ronde in. Hij plaatste een bommetje, maar werd al snel weer gecounterd door Albert, die op zijn beurt een hand uitstak naar de zege.

Het kwartet bleef desondanks toch samen en Zdenek begon samen met Denuwelaere met een kleine voorsprong aan de sprint. Daarin maakte Styby een foutje en kwam Denuwelaere ten val. Onze Tsjech passeerde als eerste de finish, maar werd door de jury gedeclasseerd.

"Hier ga ik heel slecht door slapen", gaf Zdenek toe. "Ik vind het spijtig wat er gebeurde. Het was mijn fout. Ik had Jan niet aan mijn linkerkant verwacht. We raakten elkaar, verloren evenwicht en Jan ging tegen de grond. Na de streep ben ik mij onmiddellijk gaan excuseren."

"Ik ben blij dat Jan uiteindelijk nog wint, maar ik zou nog meer blij zijn mocht ik tiende zijn geworden en niemand ten val hebben gebracht. Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak en hopelijk ook de laatste keer. Ik ben er niet goed van. Ik kan niet anders dan me telkens opnieuw excuseren bij Jan."

Styby werd uiteindelijk dus vierde. "En die plaats accepteer ik ook. Ik ben ondanks alles hier toch blij dat ik bij mijn eerste wedstrijd meteen mee kan doen voor de overwinning. Tegelijk vind ik dat ook een beetje raar. Ik heb de hele cross genoten, op de laatste vijf meter na", besloot onze kampioen.
By on 22/12/2012